Gå til sidens hovedinnhold

Frykter at dagsenteret blir lagt ned

Artikkelen er over 7 år gammel

I dag åpner Smertu dagsenter sin årlige julemesse. I verstefall blir det for siste gang – for i dag kutter bystyret i budsjettet.

Jeg gleder meg hver eneste dag til å komme hit på jobben. Tenk om jeg skulle vært hjemme hele dagen, det hadde blitt veldig kjedelig, slår bruker Ole-Kristian Andreassen (24) fast.

Nå håper 24-åringen at så mange som mulig i dag og på fredag kommer på julemessen til dagsenteret for funksjonshemmede. Brukerne maler på glassfat, lager julepynt, tegner og dekorer hjerter – for å nevne noe.

– Har du litt penger til overs, så kom? smiler Andreassen.

At tilbudet hans står i fare, vet han ikke noe om. Rådmannen foreslår fra neste år å kutte nesten halve budsjettet til dagtilbudet for funksjonshemmede i Fredrikstad.

LES MER: Må behandle budsjettet på nytt etter økonomitabbe.

Ikke lovpålagt

– Hvis politikerne nå legger opp til ren oppbevaring av denne gruppen, er det en stor tragedie. For dagtilbudet handler om mestring. Her får brukerne også være sosiale, sier miljøarbeider Line Arman Jensen og hjelpepleier Tone Hermansen.

De sitter i sofaen på dagsenteret, det gamle biblioteket på Kråkerøy, og har begge en bruker i armkroken. Siden tilbudet ikke er lovpålagt, er de vant til å bli strøket fra budsjettet. Frem til nå har de alltid blitt reddet i siste liten.

– Men tilbudet har med årene bare blitt dårligere og dårligere. Nå har jeg egentlig resignert litt, sier Jensen.

– Brukerne våre blir isolerte hvis de nå kun skal være i bofellesskapet. Vi som jobber her finner nok noe annet å gjøre, men brukerne mister sin verdighet, sier Hermansen.

LES MER: Varsler demonstrasjon torsdag.

– Går mange rykter

– Vet dere hvilke dagsentre som blir rammet?
– Nei, det går masse rykter, men vi har valgt å ignorere dem foreløpig, sier Jensen før Ole-Kristian Andreassen kommer inn i rommet og lurer på om det er Fredriksstad Blad som er på besøk.

– Dette er livet. Å være her er gøy. Og nå gleder jeg meg veldig til å se bilde av meg selv på nettet, sier Ole-Kristian Andreassen.

Sammen med de 17 andre brukerne startet han onsdagen med musikkstund og en tur i sanserommet før matpakken ble spist.

– I ettermiddag er det bading, smiler Ole-Kristian.

Kommentarer til denne saken