Han er siktet for både terror og drap begått i Syria - og etter hva Fredriksstad Blad får bekreftet, er mannen fra Fredrikstad.

Mannen ble pågrepet av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) på Gardermoen sist fredag, på vei hjem fra Syria. Der ble han altså påtruffet med en skuddskade i benet. Han skal være alvorlig skadet, men tilstanden er ikke livstruende, melder Dagbladet på nett.

Ifølge samme avis er etterforskningen mot mannen langt fra ferdig. Men den skal ha dokumentert at den unge mannen skal ha deltatt i kamper med al-Qaida i Syria.

Innlagt på sykehus

Han skal fra september ifjor ha deltatt i militære aksjoner sammen med de ytterliggående islamistiske organisasjonene al-Nusra og ISIL- og begge står på FNs liste over terrororganisasjoner, melder NRK.

Konkret er han siktet for å ha deltatt i militære aksjoner, drap og grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker, andre personer eller grupper.

Norske myndigheter har ikke tidligere siktet en norsk statsborger for terrorhandlinger som har funnet sted i Syria. Ifølge NRK har mannen pakistansk bakgrunn og han er innlagt på et sykehus i Oslo.

PST vurderer fortløpende om mannen skal fremstilles for varetektsfengsling når sykehusoppholdet er over.

Har fulgt ham nøye

Mannen har ikke kriminelt rulleblad i Norge. Han er likevel kjent for PST, men var per ifjor høst ikke på listen over de farligste og mest aktive islamistene i Norge.

Ifølge Dagbladet har imidlertid PST fulgt det de betegner som en «ytterliggående islamistisk ekstremist» nøye de siste månedene - før han reiste til Syria.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST bekrefter overfor Dagbladet at mannen ble pågrepet og siktet.

- Alvorlige forhold

- Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person som har kommet tilbake til Norge etter å ha vært i Syria. Ut over det faktum at han er siktet for alvorlige forhold, ønsker ikke PST å kommentere denne saken, sier han til samme avis.

Mannens forsvarere er John Christian Elden og Karen Forbrigd - begge fra firmaet Elden i Oslo:

- Vår klient stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld, sier Elden til Dagbladet. 

Miljø i Fredrikstad

Minerva-journalist Lars Akerhaug uttalte til NRK torsdag kveld at Fredrikstad har et betydelig miljø av islamister som er mulige jihadister. Han sier også at flere fra Fredrikstad har reist til Syria.