Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad: "En skog av reklame"

Artikkelen er over 11 år gammel

Rådmannen synes mengdene av reklameflagg, vimpler og skjeve stenger som forsøpler det visuelle inntrykket av byen har gått fullstendig av skaftet for lenge siden.

Europris får imidlertid fortsatt flagge på Ørebekk – takket være et knappest mulig flertall i byens planutvalg denne uken.

De får dermed beholde sine tre flaggstenger med tilhørende flagg - til tross for en klokkeklar innstilling ført i pennen av rådmannen forut for Planutvalgsmøtet:

- Visuell forsøpling

Han skriver blant annet at reklameflaggstenger gjennom en årrekke har blitt satt opp på ukritisk vis nesten overalt hvor firmaer og forrretninger etableres:

"Det har vokst opp en "skog" av slike reklameinnretninger, som bare i mindre grad vedlikeholdes, og slitte reklameflagg, vimpler og skjeve stenger er et vanlig syn. Reklameinnretningene synes dessuten bare i liten grad å tjene hensikten - og oppfattes i mange tilfeller i stedet som en visuell forsøpling av det offentlige rom."

Forut for Planutvalgets møte, forhåndsannonserte han at han overhodet ikke ville sette pris på det dersom administrasjonens vedtak i "Europris-saken" blir satt til side.

- Uheldig signaler

 "Rådmannen vil påpeke at det er sterkt beklagelig at kommunens vedtak i dette tilfelle ikke synes å være respektert. Selv om dette bare dreier seg om "noen flaggstenger," gir det svært uheldige signaler å neglisjere et avslagsvedtak"

Rådmannen har pekt ut de tre flaggstengene utenfor Europris som prinsippsak.
– De fleste reklameflaggstengene rundt i kommunen har det aldri vært søkt om å få sette opp, heter det i en orientering til politikerne.

Planutvalget behandlet torsdag flaggstengene til Europris som allerede er satt opp – men hvor det i går kveld bare var flagg på to av tre stenger.

Bygningssjefen skeptisk

Rådmannen har anbefalt å si nei, men i går kveld valgte altså det politiske flertallet å sikre fortsatt flagging utenfor Europris.

Også byens bygnings og reguleringssjef har avslått søknaden tidligere.
– Det er uheldig at det går inflasjon i disse flaggstengene, sa bygningsssjef Lasse Henriksen, henvendt til politikerne da de skulle fatte vedtak.

Og da saken kom til politisk behandling var Arbeiderpartiet og Bymiljølista enige med bygningssjef Henriksen i at det ikke er ønskelig med for mye flaggstenger ved butikkene.


Mye flagging på Ørebekk

Men en rundtur på Ørebekk i går kveld viser at det allerede vimples for fullt veldig mange steder.

Hans Petter Dahl og Arbeiderpartiet lurte på hvilke muligheter kommunen har for å gripe inn mot ulovlige flaggstenger.

Bygnings og reguleringssjef Lasse Henriksen svarte at kommunen absolutt kan følge opp, men at han ikke kunne forsvare å bruke tiden på flaggstenger.

Anne-Lise Ulriksen, Folkets Stemme, var absolutt for flaggstengene.

– Flaggstengene ved Europris er lave og sjenerer ikke. Disse stengene bør få stå, sa hun.

Også Agnes Serine Bossum, Frp, ville ha flaggstenger utenfor Europris.
– Det er rimelig at butikkene får markere seg med flagg, sa hun.

Men Raymond Svendsen sto fast på Arbeiderpartiets standpunkt.
– Her er flaggstengene ulovlig satt opp. Det er søkt i etterkant. Vi kan ikke la sånt flyte vilt, sa Svendsen.

Bjørge Johansen fra Arbeiderpartiet fulgte opp med noen prinsipielle betraktninger om den nye politiske linjen i Fredrikstad og ikhet for loven:

– I bystyret er det uttalt at ulovligheter ikke er så mye å bry seg om, bare det ikke er for grovt. Da blir det som det blir.

Les også: Ny Europris-butikk på Ørebekk

Les også: Må betale 2.000 kroner for å flagge ved Frederik II

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.