Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter også overfor Fredriksstad Blad at trafikken med såkalte syriafarere fortsetter.

– Situasjonen er uendret, folk fortsetter å reise til Syria, sier Martin Bernsen i PST.

BAKGRUNN: PST: –Terroraksjon kan være planlagt om kort tid.

Bare i Fredrikstad holder PST oppsyn med flere ekstreme islamister, og en 22 år gammel Fredrikstad-gutt sitter fremdeles fengslet etter at han kom tilbake fra Syria i februar i år.

Bernsen forteller at det er hovedsakelig unge menn i 20-årene som ønsker å delta i forskjellige terrorgrupper, og at PST i det siste har hatt størst fokus på ISIL (Den islamske staten i Irak og Levantens).

Bernsen understreker at de kun følger med på personer med ekstreme holdninger, ikke på dem som reiser for å drive med humanitært arbeid.

– Østfold er representert i alle de tre hovedkategoriene, forteller han.

– Det vil si: De som er drept i krigen, har kommet tilbake, og fortsatt er i Syria. Det er vanskelig å ha nøyaktige tall på hvor mange som deltar i borgerkrigen nå. Dette er gutter og menn som hovedsak er ressurssvake i den betydning at de faller utenfor i samfunnet, og flere har kriminell bakgrunn.

LES OGSÅ: Et økende antall jihadister fra Østfold drar til Syria

PST bekrefter at det for øyeblikket er mer enn 50 personer som har reist fra Norge til Syria.

Leder for PST, Benedicte Bjørnland, ønsker å stanse ungdommene som reiser for å delta i borgerkrigen før de forlater Norge.

– En del av dem som reiser knytter seg til ISIL eller Jabhat al-Nusra, og det er godt dokumentert at gruppene bedriver ren terrorvirksomhet, sa PST-sjefen til Klassekampen fredag.

PST-sjefen ønsker seg større fullmakter, og Justisdepartementet har nå et forslag om lovendring for fremmedkrigere ute på høring.

MARS: Forebygging er en viktig nøkkel for å bremse den stadig økende radikaliseringen blant unge i både Østfold og Fredrikstad, understreker politimester Beate Gangås.