– Forhandlingene førte frem

Av , , og
Artikkelen er over 9 år gammel

En mann truet med å sprenge seg selv og huset dersom namsmannen kaster ham ut. Politiet utelukket ikke at han kan ha tilgang til sprengstoff og evakuerte 220 personer fra minst 100 adresser på Viker i kveld.

DEL

Innsatsleder Arne Næss opplyser at mannen overga seg frivillig og uten dramatikk klokken 18.45. (se video over)

Den pågrepne er nå i politiets varetekt og vil bli avhørt i morgen. Etterforskingsseksjonen ved Fredrikstad politistasjon overtar den videre etterforskingen.

Mannskaper fra bombegruppen i Oslo politidistrikt gjennomsøkte etter pågripelsen mannens bolig etter mulige sprenglegemer.

Klokken 20.30 meddelte Øystein Stavdal Paulsen i Østfoldpolitiet at de 220 personene som var nødt til å evakuere tre timer tidligere, kunne vende hjem.

– Bombegruppen har gitt sitt klarsignal.

Om de fant noe, kunne Stavdal Paulsen ikke si noe om tirsdag kveld.

– Ingen ba oss om telefonnummer

Erik og Sissel Andreassen på Myråssletta var blant dem som er evakuert og ikke aner om de får komme hjem til huset før natten.

– Vi dro til fysioterapeut rundt 11.30 i dag. Da så jeg et par politibiler, brann og ambulanse i området. Da vi kom tilbake halvannen time senere, var området sperret. De sa det var politiaksjon og at alt skulle evakueres. Da var det bare å snu, sier Andreassen. Sammen med ektefellen har den pensjonerte FB-redigereren tilbrakt ettermiddagen og kvelden hos datteren på Rolvsøy. Hva de skal gjøre utover kvelden og natten, aner de ikke.

– Det er jo ikke noe artig med denne usikkerheten. Vi sitter og lurer på om vi skal sove hos datteren min eller om vi skal ta inn på hotell, sier Andreassen.

Ekteparet har ikke fått noen informasjon utover den de fikk da de ble stoppet i sperringen tidligere i dag. De hadde heller ikke fått beskjed om at det er opprettet et evakuertsenter på Rød skole da f-b.no snakket med dem.

– Akkurat det overrasket meg litt; at ingen ba om et telefonnummer til de evakuerte, slik at de kunne ha etter at alt er i orden igjen, sier Andreassen

Namsmannen

I ettermiddag var personell fra politiets bombegruppe og Krise- og gisselforhandlertjenesten ved Oslo politidistrikt kommet til Vikerveien sør for Gressvik. I boligfeltet Myråsen, få hundre meter unna politiets veisperring, hadde en mann i 50-årene forskanset seg.

Det var sent i formiddag at politiet skulle bistå Namsmannen i Fredrikstad med å kaste ut en mann i 50-årene fra en bolig i Myråsen på Viker. Mannen motsatte seg utkastelse og truet med å sprenge seg selv og huset i luften dersom han ble kastet ut.

Del på Facebook
 
– Han har låst seg inne og er såvidt vi vet alene der, bekreftet operasjonsleder Per Tommy Antonsen litt etter klokken 12 tirsdag.

– Krever ingenting

Litt før klokken seks tirsdag kveld kunne innsatsleder Arne Næss fra Østfold-politiet opplyse at mannen som har forskanset seg har hatt tilgang til sprengstoff i arbeidsforhold han har hatt tidligere. I tillegg eier mannen lovlig registrerte våpen.

– Vi er fortsatt i dialog med ham, men han vil ikke villig til å imøtekomme politiets krav. Selv har han ingen krav, sier innsatsleder Næss.

Evakuerer over 200 personer

Klokken 17.28 tar saken en ny og dramatisk vending for lokalsamfunnet på Viker i Onsøy. Politiet i Østfold kunngjør at 220 personer må evakuerere sine hjem på Viker.

Politiet ber via pressen de som bor på følgende adresser å oppsøke et nyopprettet senter for de evakuerte på Rød skole:

Myråsen 1 –21
Myråssletta 1-27
Søndre Myråsen 1-8
Vikerhavna 1 – 14
Vikerfjellet 7 – 17
Vikerveien 80 - 111

– Føre var

Øystein Stavdal Paulsen, pressekontakt i Østfold-politiet, avviser at det er noen dramatisk vending i saken som har ført til at poliet nå har besluttet å drastisk utvide antall evakuerte:

– Dette handler om at vi ikke vil ta noen sjanser.

På Rød skole vil det være personell, blant annet fra politiet, som vil ta hånd om de evakuerte.  Her vil de som evakueres også få nærmere informasjon om situasjonen og hvordan de skal forholde seg, skriver Østfold-politiet i en pressemelding.

Grunnen til den storstilte evakueringen er at politiet ikke kan utelukke at mannen i 50-årene som nå har forskanset seg, kan ha tilgang til sprenglegemer.

– Vikerveien sperret, naboer evakuert

Klokken 15.10 var Vikerveien stengt med politisperringer i krysset ved bedehuset Samhold. Der har politiet, tilsammen over 20 tjenestemenn, opprettet en base.

FBs journalist på stedet kunne da samtidig melde om at boligene nærmest huset hvor mannen i 50-årene har forskanset seg, var evakuert.

– Politiet vurderer fortløpende om evakuseringssonen skal utvides, sier Terje Antonsen.

Stort politioppbud

Et stort apparat har blitt satt i sving for å håndtere trusselen fremsatt tirsdag. Opp mot ti politibiler, tre kjøretøy fra Fredrikstad brann- og redningsvesen og en ambulanse var parkert i og rundt Vikerveien ved 15-tiden.

– Opp mot et trettitalls personer fra de tre nødetatene er her ute, anslår FBs mann på stedet.

– Rolig på Viker

F-b.no`s fotograf var på stedet like etter at politiet sendte ut den første meldingen klokken 12.21. Han fortalte at han sto et lite stykke unna huset. Der sto det både politibetjenter og mannskaper fra brannvesenet. Alt virket relativt rolig.

En skolebuss med barn, som kom kjørende midt i aksjonen, ble omdirigert og barna har ble tatt hånd om, ifølge et vitne på stedet.


Har du tips i saken? Ring 958 96 170 eller send en e-post til tips@f-b.no

Artikkeltags