Flere bryllup i tingretten enn statskirken

Advokaten fra Fredrikstad ble dømt til å betale rundt 750.000 kroner etter at han skal ha handlet uaktsomt i en eiendomssak.

Advokaten fra Fredrikstad ble dømt til å betale rundt 750.000 kroner etter at han skal ha handlet uaktsomt i en eiendomssak. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I fjor var det flere som giftet seg i tingretten enn som gikk til alters i Den norske kirke her i byen.

DEL

138 par gikk ut fra Fredrikstad-kirkene som rette ektefolk i fjor.

144 par gjorde det samme ut fra Fredrikstad tingrett, til tross for at tingretten i fjor sluttet å vie folk utenom tingrettens åpningstid fra mandag til fredag.

Les også: Vil utvide tilbudet om borgerlig vigsel

"Folk flest" til tingretten

Dermed er det nå blitt vanligere at folk gifter seg i tingretten enn i en av de "tradisjonelle" kirkene tilhørende Den norske kirke.

Les også: Vil gi flere trossamfunn rett til å vie

Mens tros- og livssynsutvalget nettopp har satt i gang debatten om hvorvidt alle må gifte seg borgerlig før  en eventuell velsignelse i kirken, er tendensen i Fredrikstad klar.

Her giftet flertallet seg borgerlig (iallfall sammnelignet med antall i  statskirken)allerede i 2011: Da var det to flere ektepar i tingretten enn i de ti kirkene i kommunen.

Kirken dominerte

Årene før det, var kirken relativt dominerende på statistikken:

Så sent som i 2010 var det 26 flere par som gikk til alters enn som gikk til byfogden. I 2007 var det 61 flere som valgte vielse i regi av Den norske kirke.

Det er for øvrig ikke alle Fredrikstad-kirkene som opplever nedgang i antall vielser. Østre Fredrikstad kirke har alltid stor pågang, og vier hvert år rundt 45 brudepar. Så også i fjor.

Se også: Brudebilder oktober 2012

Men dåpstallene går ikke ned

Kirkeverge Odd Andersen i Fredrikstad har registrert tallene, men er usikker på hvorfor tingretten «stjeler» flere og flere brudepar fra kirken.

– Tidligere har vi jo ligget på mellom 160 og 180 bryllup i året. Noen vil kanskje ha en enklere seremoni, og tror at en kirkelig vielse må være stor og prangende.  I tillegg er det kanskje mange som ikke opplever det som viktig å knytte bryllupet  til en kirkelig seremoni. Men vi har samtidig relativt høye tall for dåp og konfirmasjoner, sier Andersen, som akkurat nå sitter og jobber med statistikken over aktiviteten i Fredrikstad-kirkene i fjor.

– Glad for at folk kan velge

Heller ikke Linn-Therese Jordheim Larsen, sogneprest i Østre Fredrikstad kirke, har noen god forklaring på hvorfor en stadig større andel velger tingretten. Eller noen formening om denne utviklingen vil fortsette.

– Det kommer nok an på hvordan samfunnet for øvrig utvikler seg, hvilken rolle religion og tro får i samfunnet i et litt større bilde. Jeg er veldig glad for at mennesker som skal gifte seg, har fått barn eller skal begrave noen selv kan velge hvordan de vil ha det ut fra deres eget ståsted, og håper vi også i fremtiden klarer å gjøre vårt alternativ til noe som er relevant for livene til folk, sier Jordheim Larsen.

Nå har for øvrig ikke hun merket noe til nedgangen selv. Kirken hun er sogneprest i, er nemlig kommunens desidert mest populære å gifte seg i. Nesten hver tredje vielse i regi av Den norske kirke, foregikk i Østre Fredrikstad kirke i fjor.

– Den er jo spesielt vakker. Det samme er Gamlebyen, sier Jordheim Larsen.

45 østfoldinger giftet seg human-etisk

Det er selvsagt flere vielsesmuligheter i Fredrikstad enn tingretten og statskirken. Man kan bli viet av en godkjent seremonileder fra et livssyns- eller trossamfunn, for eksempel en frikirke.

Les også: Hjelp, vi gifter oss - på tv!

I tillegg tilbyr Human-Etisk Forbund vielser. Organisasjonssekretær Gunn Hedberg i Human-Etisk Forbund Østfold opplyser at organisasjonen holdt 45 vielser i Østfold i fjor.

Les også: Det spøker for homofile vielser i Norge

 

Artikkeltags