- Findus tok til seg føde og hadde det etter forholdene bra, men etter en uke forverret tilstanden seg og vi hadde ingen annen utvei enn å avlive ungselen. Dette sier sekretær i Naturvernforbundet i Østfold- Trine Strømme (45).

Hun har også god kompetanse på rehabilitering av oljeskadet sjøfugl og vilt. Sammen med sin datter Monica som har spesialutdannelse innen  dette felt og et team av veterinærer og andre naturvernere, så ga hun Findus den beste pleie.

Østfold har landets eneste stående beredskap på rehabilitering av sjøfugl og vilt. Men på tross av god kompetanse så var det ingen annen utvei enn å avlive Findus i nyttårshelgen.

Ungselen ble funnet på land ved Glomma i Vaterlandområdet. Det var Tanja Swahn fra Torsnes som fant selen før jul.

Hun døpte selen til Findus og brakte den først hjem til seg selv, men fikk altså etter hvert hjelp av Naturvernforbundet for videre oppfølging. Naturvernforbundet brakte Findus til ett av sine medlemmer i Tune hvor den videre rehabilitering foregikk.

- Ungselen tok til seg masse føde og kviknet virkelig til, forteller Trine Strømme.
– Men det er ofte slik med ville dyr at forløpet raskt kan snu. Til slutt var det ingen annen utvei enn å avlive den, sier Strømme.

Les også: «Findus» fra Vaterland får mat og medisiner gjennom slange.

Hun understreker at dersom Findus eksempelvis hadde blitt tatt hånd om I Nederland – der man har bygget opp helt andre fasiliteter i forhold til å behandle skadede sjødyr – så ville den trolig ha overlevd og kunne ha blitt tilbakeført til sitt rette element igjen.