6. mai i 1978 ble Inger Johanne Apenes (61) drept i hjemmet sitt i Fredrikstad. På vårparten i 1983 ble Thor Karlsen pågrepet og siktet for drapet. Etter 170 dager i fengsel krevde Riksadvokaten at han ble løslatt på grunn av manglende bevis. På tross av løslatelsen ble Karlsen på folkemunne omtalt som «Apenes-morderen».

Saken ble strafferettslig foreldet 7. mai 2003, og 10. mars 2007 tilsto en småbarnsfar drapet som han begikk som 13-åring.

– Da var jeg helt renvasket, men det har kostet. Jeg mistet både venner, jobb og rykte, fortalte Thor Karlsen til FB i fjor sommer.

Torsdag ble det altså klart at Karlsen tilkjennes 1.050.000 kroner i erstatning og oppreisning. En sum Karlsen er svært misfornøyd med.

– En million kroner for et ødelagt liv mener jeg er altfor lite, uttrykker Thor Karlsen overfor Fredriksstad Blad.

Føles som en nedtur

Gjennom sin advokat, Frode Sulland, fremsatte Karlsen i fjor et erstatningskrav på 2,7 millioner kroner etter at han feilaktig ble stemplet som «Apenes-morderen» i mange år.

I går vedtok Statens sivilrettsforvaltning at han skal få 1.050.000 kroner.

– 24 år av livet mitt ble ødelagt. Denne summen er skammelig liten. Den står ikke i forhold til hva jeg og familien har opplevd. Nei, dette ble en skikkelig nedtur, rister 72-åringen oppgitt på hodet.

Karlsen ble uføretrygdet etter Apenes-saken og fikk aldri siden jobb igjen.

Av beløpet han nå er tilkjent, skal 850.000 kroner dekke det økonomiske inntektstapet han har lidd disse årene.

De resterende 200.000 kronene er oppreisning for såkalt «ikke-økonomisk»-skade.

Enorm belastning

– Man kan også kalle det plaster på såret, sier Karlsens advokat Frode Sulland til Fredriksstad Blad.

Han tilføyer:

– Karlsen er selvfølgelig tilfreds med at det er blitt en løsning, men familien er svært skuffet over at kravene ble så kraftig redusert. Saken har vært en enorm belastning for dem over lang tid.

I tillegg til Karlsens erstatning har kona og de to døtrene fått 20.000 kroner hver.

Dette er i oppreisning, ettersom Statens sivilrettsforvaltning mener at de ikke har krav på erstatning.

– Vi synes beløpene viser at sivilrettsforvaltningen avgjør saker strengt.

Dette er i strid med de nye reglene om å ta vare på folk som utsettes for uberettiget straffeforfølgelse, fremholder Frode Sulland.

– Hvilket signal mener du vedtaket gir?

– Det er et uttrykk for at man ikke gjør fullt opp for seg når man gjør noe galt, svarer advokaten.

– For når staten gjør noe så galt som å straffeforfølge noen uten grunn, i dette tilfellet Karlsen, bør man være romslig når man skal gjøre opp for seg. Her er det jo gjort en betydelig urett.

Vil ha fred

Hjemme i stuen sitter nå en sliten Thor Karlsen. Han og familien orker ikke ta saken videre i rettsapparatet, selv om Frode Sulland antar at erstatningen kunne blitt høyere innenfor domstolene. De ønsker bare å legge alt bak seg.

– Jeg er blitt 72 år. Nå må jeg få fred. Hele saken har vært så vanskelig for oss, den har redusert livskvaliteten vår. Vi klarer ikke mer nå, sier Karlsen.

Men tross den skuffende summen mener Sulland at Karlsen endelig er blitt helt frifunnet.

– Vi er opptatt av at dette likevel er en anerkjennelse av uretten som ble begått mot ham, avslutter advokaten.