Gå til sidens hovedinnhold

Favorittmat: brunsnegler

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er ikke mange som liker brunsnegler, men Jørgen Hauges moskusender elsker dem.

Den har mange navn den brune, slimet sneglen som har inntatt hver eneste krok i hagene til folk: Brunsnegl, mordersnegl og kannibalsnegl. Noen har ikke en eneste en, men andre har i hopetall og opplever å måtte «plukke snegler» hver eneste kveld.

Borte på to minutter

Metodene for å drepe den er mange, men å klippe dem i to og putte dem i salt er mest utbredt. Det vil Jørgen Hauge ha en slutt på i distriktet: Han vil ha dem selv – til moskusendene sine.

– Det er faktisk det beste de får. En bøtte med snegler er borte på under to minutter, sier Hauge og ler.

Det var i april i år at Hauge gikk til innkjøp av moskusender etter å ha flyttet til et hus i Våler med god hageplass. Nå har han 16 ender og 14 av dem er spesielt glad i brunsnegler.

– Det er ingen favoritt hos de to eldste, men de andre kan nesten ikke få nok, men nå begynner det å skrante på tilbudet, sier Hauge.

Derfor håper han at hageeiere som fortsatt har brunsnegler i hagen vil gi bort noen snegler til endene.

– Flere har spurt meg om å komme hjem til dem med endene for at de skal spise sneglene. Det har ikke fungert optimalt da endene tar seg ganske god tid. Men jeg kommer gjerne og henter sneglene, eller plukker dem selv, sier Hauge og håper på respons.

Avler opp melormer

– Det er mye proteiner og fett i sneglene som er bra for moskusendene. Nå håper jeg at jeg kan få inn en del og kanskje klare å avle opp noen som de kan spise gjennom vinteren, sier Hauge, en idé som er stikk motsatt av hva alle andre tenker.

– Jeg avler allerede opp melormer, som endene får, men de er mindre og langt mindre proteinrike, sier Hauge.

I tillegg til ender har Hauge flere typer høner, han lager honning selv og til våren skal en stor grønnsakshage plantes.

– Vi er selvforsynte på egg og kylling og håper å bli det på flere ting. Spesielt for datteren min på 13 år er dette spennende og noe jeg liker å lære henne litt om, sier Hauge.

Kommentarer til denne saken