Færre bryllup i Fredrikstad

Sorenskriver Arnfinn Agnalt tror et manglende tilbud på lørdager kan være årsaken til at langt færre har giftet seg i år enn i fjor. Her ser vi ham sammen med Kari Helene Arnesen i 2009, da tingretten åpnet for vielser på lørdager.

Sorenskriver Arnfinn Agnalt tror et manglende tilbud på lørdager kan være årsaken til at langt færre har giftet seg i år enn i fjor. Her ser vi ham sammen med Kari Helene Arnesen i 2009, da tingretten åpnet for vielser på lørdager. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Så langt i år er det utført 106 vielser i Fredrikstad tingrett. Det er en kraftig nedgang fra 2012.

DEL

Før årets start bestemte domstoladministrasjonen seg for å trekke sin støtte til lørdagsvielser, noe som førte til at sorenskriveren i Fredrikstad så seg nødt til å legge ned tilbudet.

Det kan være hovedårsaken til at statistikken på antall vielser så langt i år viser en drastisk nedgang fra rekordåret 2012.

– Ja, noe av nedgangen kan nok skyldes budsjettmessige endringer, med det resultat at vi ikke lenger utfører vielser på lørdager, sier sorenskriver Arnfinn Agnalt.

LES OGSÅ: Ingen lørdagsvielser i 2013

30 færre vielser

I fjor ble det utført 147 vielser i Fredrikstad tingrett, mens det kun har vært 106 vielser så langt i år. Det betyr en nedgang på om lag 30 vielser når året er omme.

Til sammenligning har Moss tingrett beholdt tilbudet om lørdagsvielser, og seksjonsleder Bente Antonsen opplyser at de har viet 138 par så langt i 2013. Dermed ligger de an til å passere fjorårets 142 vielser.

– Vi har hatt tilbud om vielser seks lørdager i 2013, og til sammen 30 par har giftet seg i løpet av disse seks lørdagene, forteller Antonsen.

LES OGSÅ: Vil gi flere trossamfunn rett til å vie

Stabilt i Sarpsborg

Tallene fra Moss gjør det lett å dra en konklusjon om at mangelen på et lørdagstilbud har påvirket antallet vielser i Fredrikstad, men tall fra Sarpsborg motsier derimot dette.

Sarpsborg tingrett har avviklet tilbudet om lørdagsvielser, men i motsetning til i Fredrikstad har antallet vielser her holdt seg stabilt.

– Vi hadde 99 vielser i fjor. Så langt i år har vi hatt 92 vielser, og fem til er booket. Så det er nesten helt likt, sier rådgiver Jorun Kure.

Like mange velger kirkelig bryllup

Nedgangen i borgerlige vielser betyr ikke at Fredrikstad-par ser oftere til kirkelig bryllup.

Eigil Wesntes ved Kirkevergekontoret opplyser at også domprostiets vielsestall har holdt seg på samme nivå som i fjor.

I 2012 ble det utført 136 kirkelige vielser i Fredrikstad, og 19 på Hvaler. Så langt i år har det vært 130 vielser i Fredrikstad, og 20 på Hvaler.

Det vil med andre ord si at det i år er langt flere vielser i kirken enn i tingretten, noe som ikke var tilfelle i fjor.

LES OGSÅ: Flere bryllup i tingretten enn i statskirken

Artikkeltags