–Det ser ut til at mor har kommet hjem, utbrøt Trine Strømme fra Naturvernforbundet da de to nykomlingene sluttet seg til svaneflokken på Skjærhalden.

Mange dyrevenner dukket etter hvert opp på stranda for å bivåne «svaneslippet». Og en tilstedeværende ornitolog nikker bekreftende til at det virkelig kan ha vært svanemor og svanefar som fant tilbake til hverandre.


Del på Facebook

Naturvernforbundet i Østfold har tatt hånd om tre svaner som var sølt til med olje og som ble reddet etter Godafoss-havariet.

Sistemann er fortsatt til observasjon på bondegården hvor svanene har bodd de to siste ukene. Men alle er renvasket.

–Vi har gjort jobben etter internasjonal protokoll med spesialrengjøringsmidler. Vi fikk hjelp av tyske eksperter som er sponset, forteller Trine Strømme til f-b.no.
– I Norge har vi ikke en gang penger til å kjøpe folk fri fra jobben for å utføre denne typen oppdrag, sukker hun.

Langt fangenskap

Svanene har vært i fangenskap siden 21. februar. Men lørdag formiddag ble de kjørt til Skjærhalden i bur.
Og de to svanene var ikke sene med å spankulere over i det våte element da døra på buret gikk opp.
– Det er ikke tilfeldig at vi slipper svanene på Skjærhalden. Det er nemlig i dette området de er fanget inn, forklarer representantene for Naturvernforbundet i Østfold.

Tusenvis av døde fulger

Også Pål Bugge følger med på sidelinjen.
Han er oppgitt over en utrolig defensiv linje fra det offentliges side for å redde sjøfugl.
– Min spekulasjon er at det er tusenvis av sjøfugl som Godafoss har tatt kverken på, sier Bugge.
Han mener at det straks etter grunnstøtingen skulle vært gitt klarsignal for å hente inn et skikkelig beredskapsapparat til å ta hånd om tilgriset sjøfugl.
– Det bør være rutine. Så får man heller trekke tilbake ressursene, dersom det viser seg at det ikke er så store skader som man først fryktet, sier Bugge.