Gå til sidens hovedinnhold

Fagbevegelsen tror Ryanair dropper Rygge

Artikkelen er over 10 år gammel

Fagbevegelsens massive motstand mot Ryanair kan føre til at selskapet trekker ut baseflyene på Rygge. Det tror fagforbundet FLR.

Sekretær Lisa Skaret i Foreningen for Luftfart og Reiseliv, FLR, sier til Moss Avis at det i så fall ikke vil være første gangen.

– Dette har skjedd før når stormene rundt Ryanair er blitt for ille. Fjerner man baseflyene mister man den direkte tilknytningen til Norge, og da kan Ryanair sno seg unna nødvendige forbedringer i lønns -og arbeidsforhold, sier Lisa Skaret.

På hogget

Foreningen for Luftfart og Reiseliv har lenge vært i tottene på Ryanair.

– Vi mener å ha nok dokumentasjon for at selskapet misbruker sine ansatte og driver sosial dumping. Dette er noe Norge ikke bør tillate skjer enten det nå gjelder flyselskaper eller andre virksomheter, sier Lisa Skaret.

Sammen med LO og flere andre fagforbund ble det nylig avholdt et strategimøte på Rygge om hvordan styrke de faglige rettighetene for alle som jobber innen luftfart.

– Vi må øke rekrutteringen, og jeg kan love at vi i tiden fremover skal bli mer synlige på Rygge, sier Lisa Skaret i FLR.


I går gjenga Moss Avis deler av en arbeidskontrakt som var inngått mellom et Ryanair-crew og et utleiebyrå som formidler kabinansatte til Ryanair.

Kontrakten viste bl.a. at det ikke blir utbetalt lønn under sykdom, at arbeidstiden ikke er regulert, at de ansatte bare får betalt for den tiden de er i luften, at det gis null kompensasjon for helge og skiftarbeid, at det ikke betales for pålagte hjemmebaserte bakvakter og at man må betale for uniform og ID-kort mm.

Skjerper tonen

– Ryanair-ansatte har tidligere sagt at Ryanair ikke bør få fred. Og det kan jeg love. Ryanair skal ikke få fred for oss, sier distriktssekretær Ulf Lervik i LO Østfold som med det varsler en skjerpet tone.

– Dette handler om svært uverdige arbeidsforhold, og trolig også lovbrudd. I Norge skal det betales lønn under sykdom og det er heller ikke lov til å trekke ansatte i lønn for mangler i kassa. Slike forhold som vi nå får innsyn i, bør ikke forekomme i Norge, sier Ulf Lervik.

Forsiktig

Samtidig som fagbevegelsen nå har begynt å røre på seg, vil man også gå forsiktig fram for ikke å risikere at Ryanair-ansatte mister jobbene sine.

– Vi kan derfor ikke gå for høyt på banen. Dette er kompliserte saker. Vårt siste ønske er jo at dette skal gå ut over jobbene samtidig som vi ikke kan la være å gjøre noe, sier Lisa Skaret i FLR.

– Hvor viktig er Ryanair for dere?

– Dette er saker som er viktig for hele bransjen fordi Ryanair setter helt nye standarder som i neste omgang vil øke presset på de ansatte i andre flyselskaper. Når Ryanair kan tjene store penger på elendige lønn og arbeidsforhold, er det klart andre selskaper vil ha de samme betingelsene, sier Lisa Skaret i FLR.

Kommentarer til denne saken