- Et frekt forslag

I front: Terese Troy Prebensen (bak fra venstre), Hege Dubec, Frøydis Wroldsen og Lisa Skaret fronter Aps nei til reservasjonsrett for fastleger.

I front: Terese Troy Prebensen (bak fra venstre), Hege Dubec, Frøydis Wroldsen og Lisa Skaret fronter Aps nei til reservasjonsrett for fastleger. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Reservasjonsretten for fastleger skapte het debatt mellom Ap-kolleger på årsmøtet lørdag.

DEL

- Jeg klarte nesten ikke å puste, sier Terese Troy Prebensen etter debatten om reservasjonsretten for fastleger som oppsto på Aps årsmøte lørdag.

Kompromiss for KrF-samarbeid

Årsaken til pustebesværet og den høye temperaturen blant flere av de kvinnelige Ap-medlemmene var uttalelsene til partikollega Leif Egil Andreassen. Han ville ikke støtte partiets vedtak om å si nei til regjeringens forslag om at fastleger kan reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

- Jeg synes vi bør bruke et kompromiss her. For sier vi nei nå, er det et nei til KrF og et mulig regjeringssamarbeid på sikt, sa Leif Egil Andreassen da saken ble debattert.

Terese Troy Prebensen lot seg ikke be to ganger og var raskt oppe på talerstolen for å si ham imot:

- Dette er frekt! Skal vi innskrenke mine rettigheter som kvinne til å bestemme over egen kropp for å gjøre oss mer spiselige for fremtidige samarbeidspartnere?!

Utbedre Glommastien

Frøydis Wroldsen fulgte opp:

- Det må være kvinnenes rett til å bestemme over egen kropp. Jeg håper på fullt flertall for dette og støtter kvinnenettverket fullt ut, sa hun om forslaget fra partiets kvinnenettverk om å si nei til reservasjonsretten.

- For det skulle jo bare mangle om vi nå skulle gå tilbake på det vi kjempet om på 70-tallet, nemlig rett til selvbestemt abort, fastslo Wroldsen overfor FB etter årsmøtet.

Forslaget ble til slutt vedtatt, som forventet. Fredrikstad Arbeiderparti sier nei til regjeringens forslag om å innføre rett til reservasjon mot å henvise til abort. Partiet ønsker heller ikke at kommunen skal ansette fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort.

Forbud mot elefanter på sirkus og oppgradering av Glommastien var andre saker til behandling på årsmøtet. I elefant-saken vedtok partiet å støtte bystyret, som i januar behandlet samme sak. Bystyret vil be landbruksministeren vurdere om man kan innføre et nasjonalt forbud mot elefanter på sirkus. Ap mener altså at dette er et nasjonalt anliggende, ikke lokalt.

Årsmøtet vedtok også en utbedring av nederste del av Glommastien og gjøre den til gang- og sykkelvei. Det er strekningen mellom Lisleby fergested og Europris-lageret som må oppgraderes, ifølge Arbeiderpartiet. Saken sendes partigruppen for videre behandling.

AUF, som fremmet fem av åtte saker på årsmøtet, ønsket et vedtak om alle kommunens husholdninger skal ha tilgang til dunker til plastavfall. I dag har enkelthusholdninger bare plastposer. Forslaget ble fikk 22 nei-stemmer, men flertallet sa ja.
Også denne saken oversendes partigruppen for videre utreding og behandling.
 

Artikkeltags