- Et fantastisk utsiktstårn

Generalsekretær i DNT, Kristin Krohn Devold, åpnet det nyoppførte 12 meter høye utkikkstårnet i Råde. Kristin K. Devold og Harald H. Lund på toppen av tårnet.

Generalsekretær i DNT, Kristin Krohn Devold, åpnet det nyoppførte 12 meter høye utkikkstårnet i Råde. Kristin K. Devold og Harald H. Lund på toppen av tårnet. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Lørdag ettermiddag ble det 12 meter høye tårnet på Fugleleiken i Råde offisielt åpnet.

DEL

Over 300 mennesker var samlet i det nydelige været da Devold klippet snoren og erklærte det 12 meter høye tårnet for åpnet.

– Dette er et fantastisk utsiktspunkt. Jeg kaller det bare ”Fugletårnet”, Fugleleik-tårnet er for langt, smilte Devold og lot seg imponere av både beliggenhet og utsikt.
– Her er det akseptabel vei til sentrum. Det betyr nærturer i hverdag og helg, la hun til.

Berømmelse

Ordfører René Rafshol berømmet DNT avdeling Vansjø for kjempefin dugnadsinnsats med tårnet og overrakte en sjekk på kr. 5000.
Leder for DNT Vansjø, Harald H. Lund, tok for seg historien og takket alle som hadde bidratt.

– For tre år siden tok vi kontakt med grunneier Hans Thorleif Lundeby som var positiv med en gang. Deretter har mange vært involvert, både i planleggingsfasen og under oppføringen. Ikke minst har det vært en flott dugnadsinnsats, både fra firmaer og enkeltpersoner, fremholdt Lund.
Mange benytter allerede Fugleleiken som sitt rekreasjonsområde. Det viser ”kvitteringsboka” som er plassert på stedet. På grunn av tårnet vil enda flere finne veien til hit.

Folkehelsen

– Dette har også en veldig betydning for folkehelsen, sier Lise Corwin, folkehelsesjef i DNT.
Hun sier at det er både gøy og hyggelig at tårnet betyr flere ut av sofaen og at folk fra ulike sosiale lag finner sammen i felles turopplevelser.
Jan Ellefsen og Frank Skjærbekk som representerte ”Tjukkasgjengen”, var også blide som en sola.

– Dette stedet passer oss perfekt. Vi gleder oss over tårnet og den effekt det vil få, sier Ellefsen og Skjærbekk, som overrakte Kristin K. Devold en egen kopp som et hyggelig minne fra åpningen.

Tjukkasgjengen vokser

Representantene fra ”Tjukkasgjengen” forteller at de nå er oppe i 257 avdelinger landet rundt.
– Vi startet i Moss 2. januar i år og arbeidet ledes av en gruppe på seks personer, hvor alt gjøres på dugnad. Vi har ingen økonomi, likevel ekspanderer arbeidet hurtig, opplyser de to karene.

–  Dette er løfterikt. Det er viktig at så mange som mulig mobiliserer for å få folk ut på tur. Det er ikke nok med en ukes tur på fjellet hver sommer. Slike samarbeidspartnere som ”Tjukkasgjengen” vil vi derfor gjerne ha, kvitterte Kristin K. Devold.
.

Fugleleiken er en toppen av en åsrygg nord for Råde kirke, og befinner seg 84 meter over havet. (Se kart)

Dette er IKKE det høyeste punktet i Råde kommune - det er derimot Danserfjella (129 m.o.h) - som denne oversikten viser. (ekstern lenke)

Se flere bilder fra åpningen under (alle foto: Boe Johannes Hermansen)

30.000 ble med ut på tur søndag

30.000 nordmenn tok oppfordringen fra Den Norske Turistforening og ble med ut på friluftsliv søndag.

Kom deg ut-dagen er Norges største friluftsarrangement. I år ble det holdt 130 tilstelninger fordelt over hele landet. Det er flere enn noen gang tidligere.

– Med de helsemessige utfordringene vi står overfor er en nasjonal turdag som dette viktig. Vi er stolte over å ha klart å inspirere nordmenn i alle aldre over hele landet ut på tur i dag. Dette er et godt eksempel på hvordan vi kan bruke hele organisasjonen, mange steder i nært samarbeid med kommuner og andre organisasjoner, sier Berit Kjøll, styreleder i Turistforeningen.

Ikke opp i fjellet

Kjøll hadde selv tatt turen ut til et arrangement i regi av Bærum Turlag. Turistforeningen håper dagen vil inspirere folk til en aktiv høst ute i naturen. Årets arrangementer omfattet blant annet natursti, klatring i trær, matlaging på bål, blomstervandring, kajakkpadling, fugletitting.

Da Turistforeningen ble stiftet i 1868 hadde organisasjonen som hovedmål å få folk høyt til fjells. I dag holder folk i større grad på med aktiviteter der de bor, og den daglige gåturen eller sykkelturen er blitt viktig i hverdagen. Turistforeningen vil gjerne slå et slag for å finne en friluftsaktivitet som passer.

– Vi vil vise at alle kan bli med og at det finnes noe i ditt nærmiljø, sier generalsekretær Kristin Krohn Devold.

Sitter for mye på rumpa

Kom deg ut-dagen ble arrangert første gang i 2006. Aktivitetsdagen holdes to ganger i året, i februar og i september. Arrangementene er gratis og åpne for alle. Målet er å gi folk en smakebit på friluftsliv.

Kjøll mener myten om at nordmenn er aktive friskuser står for fall. Ifølge Statistisk sentralbyrå scorer Norge nest dårligst av tolv europeiske land når det gjelder fysisk aktivitet.

Bare én av fem voksne følger statens anbefalinger om å være moderat fysisk aktive i minst en halvtime hver dag. Rundt halvparten av 15-åringene følger anbefalingene for barn og unge. (©NTB)

Artikkeltags