Erlend Wiborg har meldt seg inn i «Med Israel for fred»

Dette er meldingen Erlend Wiborg la ut på Twitter, der han informerte sine følgere om at han har meldt seg inn i MIFF.

Dette er meldingen Erlend Wiborg la ut på Twitter, der han informerte sine følgere om at han har meldt seg inn i MIFF. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

På mandag meldte FRP-politiker Erlend Wiborg fra Moss på twitter at han har meldt seg inn i organisasjonen «Med Israel for fred» (MIFF). – Skyter seg selv i foten, sier Moss AP.

DEL

«Etter å ha vurdert det lenge valgte jeg i går å melde meg inn i @ miffno Spesielt etter @ TV2Fredrik sitt forsøk på knebling» skrev Wiborg på mikrobloggtjenesten.

«Spesielt at prof politiker Erlend Wiborg åpenlyst støtter org som sverter ytringsfriheten og journalister», «Forsøk på knebling? Er det noen som "forsøker knebling" mht fakta er MIFF kandidat 1» og «Nå er det vel på tide at MIFF reiser til Gaza selv og rapporterer. De vet jo hva som skal sees» var bare noen av de mange reaksjonene som kom etter Wiborgs twitter-melding.

Kritisk til medias dekning

Erlend Wiborg fra Moss sitter i FRP`s fylkesstyre i Østfold som politisk nestleder, og representant nr. 7 for Østfold på Stortinget. Han er også første nestleder og medlem i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

At FRP-politikeren nå har tatt et klart standpunkt i den meget betente konflikten har skapt reaksjoner, både positive og negative. Han utdyper valget ovenfor Moss Avis:

– Bakgrunnen for at jeg har meldt meg inn i MIFF er fordi jeg mener at debatten i Norge ikke har vært balansert i det hele tatt. Den har vært veldig politisk vinklet.

Wiborg reagerer både på hvordan riksmedia har dekket konflikten og hvordan andre politiske partier i Norge har agert.

LES OGSÅ: Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) vil ikke gi statsborgerskap til norskkurdere som har løyet om identiteten.

– Leser du aviser i andre land ser du en betydelig mer balansert vinkling. I det norske mediebildet, og riksmediene spesielt, er det nesten alltid lik vinkling. Dekningen burde vært mer variert og fått frem de forferdelige lidelsene som er på begge sider. NRK sier blant annet at israelske soldater skyter på alt som rører seg, det er beviselig feil, selv om de har gått litt tilbake på det nå. De sier også at det går av en bombe hvert 20 sekund, det er også beviselig feil. Når Gro Holm i NRK snakker om den «jødiske kapitalen» bidrar hun til å videreføre fordommer, sier han.

Han er ikke spesielt imponert over AP som vil merke israelske varer.

– Når AP vil merke israelske varer så begynner det å lukte vondt. Det blir på samme måte som på 30-tallet. AP ønsker også dialog med Hamas, Taliban og andre terrorforgreininger, men Israels ambassadør skal man ikke ha dialog med.

Hadde Sverige gjort det mot oss tror jeg også vi hadde tenkt på å forsvare oss.

Tragedier

– Er det ikke problematisk at en person i din posisjon melder seg inn i en slik organisasjon?

– Jeg tror de fleste har fått med seg at jeg er en sterk forvarer av Israel og deres forsvarsrett. FRPs standpunkt er klart, mens andre partier har lagt seg på en mer populistisk linje.

Wiborg er imidlertid klar på at konflikten koster på begge sider.

– Det er forferdelig når vi ser og hører om barn og sivile som blir drept eller skadet.  Det er derfor jeg mener at en våpenhvile må på plass. Men da må man sikre seg mot det som skjedde under forrige våpenhvile, at Hamas brøt den og sendte 4000 raketter inn i Israel. Hadde Sverige gjort det mot oss tror jeg også vi hadde tenkt på å forsvare oss. Konflikten har forferdelige tragedier på begge sider, men mediedekningen i Norge er så ensidig at det ikke kom frem før Israels forsvarskrig at disse rakettene ble skutt, sier han avslutningsvis.

Moss Avis har så langt ikke kommet i kontakt med Fredrik Græsvik for en kommentar.

– Skyter seg selv i foten

Leder av Moss AP, Shakeel Rehman, mener Wiborg har skyter seg selv i foten med uttalelsene.

– Wiborg må ha rett til å mene det han vil. Men jeg føler at han skyter seg selv litt i foten ved å kritisere medias vinkling, for den gjenspeiler jo hvordan den faktiske situasjonen i Midtøsten er i dag. Da er det litt uheldig at en såpass sentral politiker skal bruke media på dette.

Rehman er mer opptatt av å finne løsninger på konflikten enn å velge side.

– Det er ufattelig mange barn og sivile som har blitt drept i Gaza og forsåvidt også i Israel. Verdenssamfunnet må få øynene opp, for her er det brudd på krigens folkerett og alle spilleregler for internasjonale konflikter.

Vinkling

Rehman mener at medias vinkling ikke er så ensidig som Wiborg skal ha det til og at den heller gjenspeiler dramatikken som utspiller seg.

– Jeg mener at situasjonen er så dramatisk som den blir fremstilt. Jeg skulle ha vært der nede 18. august i et dugnads- og frivillighetsprosjekt for å hjelpe til å blant annet bygge opp hus, men vi får ikke lov å reise av Utenriksdepartementet. 

Ett tapt menneskeliv er ett for mye.

Langsiktighet

Wiborg reagerer på at AP vil merke israelske varer, Rehman har heller ingen tro på en boikott.

– Jeg er imot boikott, det er ingen tjent med. Det vi må gjøre nå er å få på plass en våpenhvile og få partene til å sette seg ned. Begge parter har vært veldig flinke til å peke finger, men det er ingen bærekraftig løsning over tid. Norge har lagt ned en voldsom innsats for disse områdene og vår innsats blir enda viktigere nå. Nå gjelder det å få på plass en bærekraftig løsning. Hamas må slutte å sende raketter og Israel må slutte å bombe Gaza, sier han.

Mens Wiborg tar et standpunkt ved å melde seg inn i MIFF forholder Rehman seg nøytral.

– Nei, jeg mener at man ikke bør ta parti. Du har Hamas som skyter raketter og en regjering som besvarer, uten at dette nødvendigvis samsvarer med proposjonaliteten. Ett tapt menneskeliv er ett for mye.

– Mene hva han vil

Rehman synes ikke det er problematisk at en politiker melder seg inn i en organisasjon av den typen som Wiborg nå har meldt seg inn i.

– Han må få lov til å mene hva han vil. Han sier jo tydelig her at han er en forsvarer av Israel, men jeg mener at det er viktigere å være en beskytter av fred og sivilbefolkning, samme hvor de er, avslutter Rehman.

Artikkeltags