– Det er innmari deilig at vi fikk til dette, smiler Anette Strømnes.

Mistet håret

Både Fossli og Strømnes har mistet håret under cellegiftkurer.
– Jeg fikk hetta, da jeg mistet håret, sa Ingunn Fossli til FB før jul i fjor.

Sykehuset Østfold hadde nemlig ikke kjølehetter
– Jeg er tross alt en dame. At jeg mistet håret gjorde at jeg følte meg veldig syk. Jeg fikk også mye uønsket oppmerksomhet. Håravfallet gjorde noe med både det fysiske og det psykiske, derfor hadde jeg på hodeplagg nærmest døgnet rundt – slik at jeg ikke kom nær skallen når jeg tok meg til hodet, forklarte Fossli.

Nedkjøling av hodebunnen har i lang tid vært en velkjent teknikk for å unngå hårtap. I dag finnes det cirka 450 ishettemaskiner i bruk, de fleste i Europa. Av disse finnes 30–35 i Norge. Ved Rikshospitalet HF får dagligto, tre pasienter denne behandlingen.

Lions julelotteri

Etter å ha lest om de to Østfold-kvinnene i Fredriksstad Blad, bestemte Lionsklubbene i distriktet å støtte kjølehetteprosjektet.

I våres skrev FB at Fredrikstad Lions tradisjonelle julelotteri for 2009 innvilget inntil 165.000 kroner til kjølehettemaskin til Sykehuset Østfold (SØ).
– Vårt håp er at kjølehetten vil kunne lette hverdagen til en gruppe alvorlig syke mennesker. Denne maskinen vil kunne hjelpe mange, sier Teddy Madsen, som er lotterisjef for Fredrikstad Lions julelotteri.

Ishettebehandling kan bidra til enten å forhindre helt eller redusere hårtapet slik at det ikke vil være behov for parykk. Erfaringene med ishettebehandling viser at 70–90 prosent av pasientene ikke har hatt behov for parykk.

I formiddag kom maskinen til kreftpoliklinikken i Moss.
– Det var flott at de ansatte i Moss er så positive til maskinen. Dette er en maskin som kan hjelpe nesten alle brystkreftrammede som behandles med texaner, sier Strømnes.
Hun ønsker via FB å sende en stor takk til Lions-klubbene og spesielt til Teddy Madsen som har hjulpet kvinnene med å lande prosjektet.

Les også: – Jeg fikk hetta, da jeg mistet håret