Elever velger kebab fremfor skolematen

Eieren av Darin Pizza, Roy Omari, tjener gode penger på skoleelever som er lei av brødskivene i matpakken. Han beskriver ungdommene som noen av hans beste, og triveligste, kunder.

Eieren av Darin Pizza, Roy Omari, tjener gode penger på skoleelever som er lei av brødskivene i matpakken. Han beskriver ungdommene som noen av hans beste, og triveligste, kunder. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er ikke bare i helgene at kebabsjappene gjør god business. På hverdager sørger Fredrikstads skoleelever for å salget oppe.

DEL

– De fleste som kommer igjen og igjen er 15-16 år gamle, men vi har elever fra høyskolen og helt ned til barneskolen, forteller Roy Omari, eier av Darin Pizza i Fredrikstad.

Mellom klokken 11 og kl. 12.30 mandag til fredag, i skolenes lunsjtid, er det ofte fulle hus hos den lille pizza- og kebabsjappen i Hollendergata.

For to år siden kåret FBs matanmeldere Smak og Behag Darin Pizzas kebabrull til byens beste.

– Vi satser på elevene. Du vet aldri hvor mange som kommer i helgene, og det er jo bare to dager, men elevene er her nesten dag, sier Omari.

Han er storfornøyd med at mange elever ikke lenger nøyer seg med matpakken.

– De er veldig trivelige kunder, og kunder som hele tiden kommer tilbake er den beste reklamen for oss, sier fastslår han.

Daglig leder Noman Dinarzahi (22) ved Nellys Kebab House bygger opp under Omaris syn på skoleelevene.

– Ungdomskundene er gull verdt. De kommer stort sett hver dag i lunsjpausene, sier han.

Det var kaos i Storgata da Nellys Kebab House tilbød gratis kebab i forbindelse med åpning i nye lokaler i februar 2012.

– Kjedelig med brødskiver

Da f-b.no besøkte Darin torsdag formiddag kom søskenbarna og Glemmen-elevene Magnus (16) og Stian Myhre (16) innom for å sikre seg dagens lunsj.

– Det er så kjedelig med brødskiver, og kebab er diggere og billigere enn maten i kantina, forklarer Magnus.

Han sier skolelunsjen ofte blir kebab eller McDonalds-mat, og han er innom Darin to-tre ganger i uka. Stian mener på sin side at hyppigheten er noe lavere. Ingen av de to 16-åringene bekymrer seg over hvor lurt det er å spise kebab så ofte.

– Nei, jeg spiser havregryn til frokost, så da jevner det seg ut, sier Stian og flirer.

Både Omari og Dinarzahi er raske med å påpeke at det ikke er noe feil med å spise kebab.

– Det er ikke så usunt som folk skal ha det det til. Sausen er kanskje ikke det sunneste, men ellers er det jo masse grønt, som salat og mais, utdyper Dinarzahi.

– La vær å spise brødet

Ernæringsfysiolog Linn Hansen, eier av Sprudlende Sunn, sier hun er delt i sitt syn på at elever på videregående og ungdomsskolen velger bort skolematen til fordel for kebab. Hun tror mye av årsaken til at ungdom velger kebab er at det krever mindre planlegging.

– Erfaringsmessig ser vi at ungdom, og spesielt gutter, i den alderen ofte har vanskelig for å få i seg mat, og går hele skoledagen uten å spise. Da er det bedre at de får i seg noe å spise, sier Hansen.

Hun mener heller ikke at kebab nødvendigvis er et veldig negativt matvalg.

– Men la kanskje være å spise brødet. Da er det jo som en salat med mye kjøtt og dressing.

Hansen ønsker likevel å slå et slag for den gode, gamle matpakken, og understreker at tradisjonell, hjemmelaget mat fremdeles er det beste, og rimeligste, alternativet.

– Men det trenger ikke være en kjedelig brødskive. Pynt det opp litt. Omeletter er utrolig bra skolemat, og krever heller ikke mye innsats. Den kan stå på svak varme og lage seg selv, mens du tar deg en dusj, oppfordrer hun.

Les også: Hva er forskjellen?

Full brakke i kantina

Rektor Gunhild Rosnes ved Glemmen videregående skole ser at den tradisjonelle matpakken nok står ovenfor en utfordring, men hun opplever ikke at flertallet av elevene svikter skolekantinen til fordel for kebab og hurtigmat.

– Jeg vet at vi konkurrerer med sjappene på andre siden av gaten, men de fleste virker veldig fornøyde med maten de får i kantinen. Jeg spiser ofte i kantinen selv, og da er det som regel full brakke, forteller rektoren.

Når det gjelder en sammenlingning av priser kan ikke Rosnes uttale seg videre om akkurat det.

– Mattilbudet vårt er jo en del av undervisningen, så det er helt lavkost. Men jeg vet ikke hva en kebab koster engang, så det er vanskelig å si, sier hun.

Les også: Skal det være farlig å spise på skolen?

Artikkeltags