- Egentlig burde jeg vært død

Utrygt: Finn Erling Bastviken gikk gjennom isen på Floa.
Begge foto: Erik Hagen

Utrygt: Finn Erling Bastviken gikk gjennom isen på Floa. Begge foto: Erik Hagen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Egentlig burde jeg vel vært død. Nå advarer jeg om at det fort kan bli resultatet for nestemann, sier Finn Erling Bastviken (82).

DEL

Se video nederst i saken

Onsdag ettermiddag brast isen under ham da han var ute med pilkestikka og dro sik på Floa i Fredrikstad.

– Jeg er 82 år, og har pilket på Floa-isen siden 1995. Jeg følte meg helt trygg, og må si jeg fikk meg en skikkelig lærepenge.

Skjedde plutselig

– Nå oppfordrer jeg alle til å avslutte pilkesesongen – i alle fall på Floa, sier han, og forklarer hva som skjedde:

Del på Facebook

– Jeg befant meg langt, langt fra iskanten, og litt over mot Gressvik-siden da jeg plutselig gikk gjennom.

– Da jeg forsøkte å dra meg opp bare brast isen. Isen var akkurat som hardpakket kram snø, som igjen hadde frosset.

Etter en kamp for livet fikk han endelig karret seg opp på trygg is.

– Råken jeg hadde slått opp der isen hele tiden brast, var sju meter lang. Da jeg kom opp på isen var jeg helt utkjørt. Med gummistøvler fulle av vann hadde det kostet krefter. Jeg orket rett og slett ikke å reise meg.

Fikk hjelp

– Heldigvis kom det en annen isfisker, som hadde oppdaget det som skjedde og hjalp meg på bena. Deretter fulgte han meg helt hjem. Han var blant dem noen kaller «våre nye landsmenn», og jeg skylder ham stor takk, sier Bastviken.

Han tror årsaken til at isen som så trygg ut, og ikke var det, kommer av at hovedstrømmen i Seutelven trolig går der han gikk gjennom.

– Slike ting er jo umulig å se. Det er ikke lenge siden isen var 70 centimeter der, men var nå nærmest porøs.

Torsdag var han på besøk hos legen.

– Døtrene mine truet meg til å ta en sjekk. Legen fant alt i orden, men var jo enig i at det bare var et under at jeg reddet livet, avslutter Finn Erling Bastviken.

– Livsfarlig

– Har man lyst til å utfordre skjebnen er det bare å gi seg ut på isen. Det er rett og slett livsfarlig på denne tiden av året, advarer dykkerkoordinator Jon Ragnar Iversen hos brannvesenet.

– Det gjelder all is i områdene rundt Fredrikstad. Det være seg på Floa, elver, bukter og viker, og småvann og dammer, sier han.

– På våren «råtner» isen på samme måte som snøen. Den ser tilsynelatende hel og fin ut, men under overflaten er den nærmest i oppløsning.

– Floa er spesielt skummel fordi vannet som kommer i Seutelven bidrar til å spise opp isen fra undersiden.

– Dersom man absolutt skal ut på is nå, må man uansett bruke flyteplagg og ha ispigger. Men jeg advarer også mot det. Med en iskant som stadig brister kan det bli en tøff jobb å komme seg opp, og i iskaldt vann bli man fort nedkjølt og utmattet, avslutter Jon Ragnar Iversen.

Del på Facebook

Artikkeltags