Drømmen om et verdig liv

Ønsker verdighet: – Jeg har overlevd statistikken, men jeg tenker mye på hvor mitt liv skal ende. Å komme på et sykehjem med eldre rusmisbrukere kunne i alle fall gitt meg en verdig alderdom, sier Tore Pettersen (53) som ikke ønsker å vise ansiktet i avisen.  												      Foto: Geir A. Carlsson

Ønsker verdighet: – Jeg har overlevd statistikken, men jeg tenker mye på hvor mitt liv skal ende. Å komme på et sykehjem med eldre rusmisbrukere kunne i alle fall gitt meg en verdig alderdom, sier Tore Pettersen (53) som ikke ønsker å vise ansiktet i avisen. Foto: Geir A. Carlsson

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Hver dag tenker jeg på hva som vil skje med meg hvis jeg blir 60 år. Min største frykt er at ingen tar vare på meg, sier metadonbruker Tore Pettersen (53).

DEL

Det er frokosttid på Varmestua i Fredrikstad. Tore Pettersen har akkurat hentet seg en kaffe og to halve påsmurte baguetter. I lommen ligger en halvfull flaske med Cola og sprit.

Les også: – Må ha fagpersoner som forstår

På metadon

– Når jeg går på metadon må jeg døyve behovet for sterke stoffer med alkohol, sier 53-åringen.
Han har hørt at Fredrikstad kommune ser behovet for en egen avdeling for eldre rusmisbrukere. Avdelingen er ikke tenkt rusfri. Og Pettersen har lest om sykehjemmet i Stavanger som kjører beboerne til polet to ganger i uken:

Sykehjemmet byttet ut bingo og allsang med børst

– Akkurat det høres veldig rart ut, ler Pettersen.

– Å komme på et sykehjem som er for sånne som meg ville gitt et verdig liv. Jeg håper virkelig Fredrikstad får et slikt sted. Der kunne jeg også tatt imot besøk av barn og barnebarn.

– Jeg har levd et hardt liv

Sitt første skudd med heroin satt han som 27-28-åring. Siden da har han vært rusavhengig.

Å komme på et sykehjem som er for sånne som meg ville gitt et verdig liv

– I dag har jeg egen bolig, men jeg vet ikke om jeg klarer å holde på den i ti år til. Jeg har ikke helt troen med tanke på det livet jeg har levd frem til nå. Derfor er redd for å bli alene, og jeg vil ikke på et vanlig sykehjem. Jeg klarer meg ikke uten metadon og alkohol, så hvem skal passe på meg når jeg blir gammel, spør 53-åringen som har gått ut for å ta en røk.

Han tar også en skikkelig slurk av Colaflasken før han sier:

– Å komme på et slikt hjem kunne gitt meg verdighet. Og kanskje jeg hadde fått ro i kroppen. Jeg har levd et hardt liv, kroppen er sliten, så jeg ønsker meg veldig et slikt sted. Et sted hvor jeg kan få omsorg. Jeg tror mange misbrukere tenker som meg.

–Skulle reagert før

En annen av Varmestuas faste brukere, Sissel Slydahl (47), har også fått med seg kommunens planer.

– Jeg synes politikerne har reagert altfor sent. De burde allerede ha bygd et slikt sykehjem, behovet er her allerede, sier Slydahl.
– Kunne du i fremtiden tenkt deg en plass på et slikt sykehjem?
– Nei, det er ikke noe for meg.
En 57-åring som allerede sitter ved frokostbordet, med to halve brødskiver med brunost, kunne imidlertid tenkt seg tilbudet, på sikt.
– Det er jo en menneskerett, sier han.
 

Artikkeltags