Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for trusler - frifunnet for vold

Artikkelen er over 10 år gammel

Barnefaren som nå er pågrepet etter å ha vært etterlyst over hele Europa i anledning kidnappingen av hans to døtre, er tidligere domfelt. Han har også bostedsadresse på Østsiden og står registrert med et firma i Sarpsborg.

Han var etterlyst i forbindelse med bortføringen av sine to små jenter på henholdsvis ett og tre år, som skjedde under dramatiske omstendigheter ved Gran Frivilligsentral på Brandbu på Hadeland i går formiddag.

Les også: Barna er funnet i god behold

Mannen ble pågrepet nå ved 11.30-tiden sammen med to andre personer. De befant seg da i et hus på Hønefoss, sammen med de to savnede jentene og ytterligere to barn. Døtrene er i god behold, og er nå overlatt til barnevernet. Pågripelsene var udramatiske.

Politiet i Vestoppland ba tidlig om assistanse fra Kripos. Politiinnspektør Linn Hilde Fosso ved Vest-Oppland politidistrikt sier god taktisk etterforskning bidro til at de allerede i morgentimene idag hadde en sterk mistanke rettet mot adressen hvor de gikk til aksjon ved 11.20-tiden. Fosso sier god bistand fra Kripos og fra politikolleger i nabodistriktene bidro til at saken kunne løses såpass raskt.

– Mor er i et nytt avhør hos politiet. De tre som ble pågrepet i går har tilknytning til saken. Alle de pågrepne er av utenlandsk opprinnelse, sier Fosso til NRK.

Barnas mor ble sprayet med en gassliknende substans under den brutale kidnappingen tirsdag formiddag, og en tolk ble truet ned på bakken med et elektrosjokkvåpen. En barnevernsansatt klarte å flykte. De to personene som kidnappet barna var iført hettegensere og solbriller.

Del på Facebook

Frifunnet

I september ifjor ble faren frifunnet for vold overfor et av barna og overfor sin kone - som også er barnas mor. Han ble imidlertid dømt for trusler for andre gang, samt for brudd på vegtrafikkloven. Sistnevnte har han for øvrig også blitt dømt og bøtelagt for tidligere. Dommen for trusler var knyttet til en episode med en eiendomsmegler i forbindelse med et hussalg.

Mannen, som er født i 1977, måtte betale en bot på 10.000 kroner og saksomkostninger på 3.000 kroner i kjølvannet av den betente saken der lengre tids familiekonflikter ble skisset opp i Fredrikstad tingrett. Det er familiekonfliktene som også ligger til grunn for at barna ble plassert i midlertidig fosterhjem, og det var i den anledning moren ble innvilget besøkstid ved frivillighetssentralen under oppsyn av barnevernet i går formiddag - da kidnappingsdramaet utspant seg.

Bakgrunnen for tiltalen mot mannen, var at ekteparet skulle ha kranglet voldsomt under et besøk hos en venn på vårparten 2010 - blant annet om hvem som skulle ha hjemmelen til parets bolig. Politiet ble tilkalt og kvinnen forklarte at ektemannen hadde tatt kvelertak på henne, bitt henne i fingeren og slått henne. Få dager senere befant ekteparet seg hjemme, og kranglingen startet på nytt: Kvinnen rømte over til naboen og fortalte at ektemannen hadde slått henne og forsøkt å kvele henne med en lampeledning. Naboen oppfattet også at ektemannen skal ha tatt kvelertak på en av døtrene, og ringte politiet.

Ba om at saken ble trukket

Barnevernet ble også koblet inn i saken, og mannen pågrepet og satt i varetekt. Folk fra barnevernstjenesten forklarte politiet at de oppfattet kona som oppriktig redd ektemannen.

Kvinnen ønsket ikke å forklare seg da saken gikk for tingretten. Istedet ble to avhør av henne opplest. Her fremgikk det at hun hadde blitt tipset av en bekjent om å beskylde ektemannen for vold mot henne og et av barna. Hun opplyste at hun snarere ønsket saken mot ektemannen trukket - av hensyn til nettopp barna.

Av dommen fremgår det dessuten:


"Forsvarer har vist til at (kvinnens) oppholdstillatelse er knyttet til tiltaltes. Dersom han utvises, bortfaller også hennes oppholdsgrunnlag i Norge. Det finnes imidlertid en bestemmelse i utlendingsloven som åpner for at ektefellen likevel kan bli i Norge dersom den andre ektefellen skulle bli dømt etter straffeloven § 219. Retten mener at den ikke kan se bort fra at (kvinnen) har forklart seg og opptrådt med basis i en slik oppfatning."

Retten fant det "ikke bevist ut over rimelig tvil" at ektemannen hadde tatt kvelertak på den ene datteren eller sin kone, eller truet dem. Dommen i Fredrikstad tingrett dreide seg om trusler rettet mot en utenforstående, og lød på fengsel i 45 dager. Fullbyrdelsen av straffen ble utsatt i medhold av straffeloven med en prøvetid på to år.

Tre menn pågrepet

Få timer etter kidnappingsdramaet på Hadeland igår, ble to menn pågrepet i en svenskregistrert bil under en aksjon på E6 utenfor Sarpsborg. Ingen av de to barna befant seg i bilen.

Også en Volvo utstyrt med to barneseter ble stanset av politiet i går - nærmere bestemt på Sollihøgda. Sjåføren av denne bilen ble også pågrepet, men heller ikke i denne bilen ble barna funnet.

Frem til i formiddag famlet politiet i blinde i letingen etter de to jentene - som nå altså er funnet i god behold og overlatt barnevernet etter en helsesjekk.

Kommentarer til denne saken