– Døden er fortsatt tabubelagt

Fredrikstad Begravelsesbyrå  åpnet i går, lørdag, dørene for at interesserte skal få mer informasjon  om hva de jobber med. Linn og Ronny Lund var blant de få som kom. Bjørnar Pettersen (42) og David Grandahl (40) er blant de ansatte i begravelsesbyrået.

Fredrikstad Begravelsesbyrå åpnet i går, lørdag, dørene for at interesserte skal få mer informasjon om hva de jobber med. Linn og Ronny Lund var blant de få som kom. Bjørnar Pettersen (42) og David Grandahl (40) er blant de ansatte i begravelsesbyrået. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De færreste vil vite mer om døden. Åpent hus hos Fredrikstad Begravelsesbyrå trakk ikke mer enn åtte besøkende lørdag.

DEL

Men rundt døden er det mye å forholde seg til: Hvordan kan du styre din egen begravelse? Hvem avgjør hvis de pårørende er uenige om begravelse eller kremasjon? Når er det staten som får arven? Betaler NAV begravelsen? Og hvordan jobber byrået?

VIDEO: Se video fra begravelsesbyrået

– Døden er fortsatt tabubelagt, det er et vanskelig tema å prate om.

– Men død og begravelse er faktisk en del av et liv, det er noe vi alle skal igjennom, sier Ulf Jakobsen (45) og Cathrine Garde Jakobsen (45).

FLERE Å VELGE MELLOM: Begravelsesbyrået har mange slags kister å tilby.

De driver Fredrikstad Begravelsesbyrå, som har en 130 år lang historie i byen.

De opplever at en del ensomme mennesker lurer på hvem som skal ta hånd om deres begravelse. Det finnes svar.

Det kan fastsettes i testamentet hvordan begravelsen skal foregå, eller det går an å fylle ut et skjema hos begravelsesbyrået.

Den siste varianten gir ikke den samme juridiske sikkerheten.

Uenighet i familien

Med flere barnekull og ekteskap kan det bli problemer.

– Hvis det ikke er skrevet noe, og begravelsesbyrået ikke greier å megle, er det i ytterste konsekvens rådmannen som bestemmer hvem av barna som skal ta styringen over begravelsen.

Får 22.000 fra NAV

NAV betaler ut inntil 22.000 kroner til begravelse, og det er viktig å merke seg at beløpet er behovsprøvd. Vanligvis blir begravelsen dyrere.

– Men for 22.000 kroner kan vi legge til rette for en fullverdig, fin begravelse, mener Ulf Jakobsen.

Gjennom jobben har han lært mye om ensomme mennesker i byen vår. Han har vært vitne til at det ikke har kommet andre i begravelsen enn byråets ansatte, prest og kirkens betjening.

De ansatte i begravelsesbyrået rykker ut til alle døgnets tider. Stell av de døde skjer nå på sykehjem og på sykehus.

– Når noen dør hjemme, blir de brakt til sykehuset for stell. I lokalene våre i Veumveien har vi ikke noe annet enn kontorer og et lager av kister, sier Ulf Jakobsen. De aller fleste velger tradisjonell hvit kiste.

DRIVER SAMMEN: Cathrine Garde Jakobsen og mannen Ulf driver det 130 år gamle begravelsesbyrået.

– Dere opplever mye trist, som at mennesker blir revet bort i sin beste alder. Tar dere med jobben hjem?

Begge svarer:

– Siden vi er et par, bruker vi hverandre til å prate ut. Vi er samtidig bevisste på å skille mellom jobb og privat. Men vi opplever ting som setter seg fast og som vi sliter med.

– I byrået bruker vi også hverandre til å prate ut. Hvis noe er ekstra tøft, har vi prestene som vi har en god dialog med.

Arverett

Arveretten hører også med i begravelsessammenheng: 

– Jeg har hatt tilfeller med relativt store dødsboer hvor det ikke er funnet arvinger,  sier advokat Jon A. Larsen. 

– Da går pengene til staten. Men det er sikkert ikke det vedkommende ønsket. Det finnes mange gode formål å testamentere til hvis man ikke har slekt.

Artikkeltags