– Dette er veldig krevende

Datasystemene er ikke ferdig: – Vi skal klare å åpne sykehuset i tide, men det blir krevende, sa sykehusdirektør Just Ebbesen under gårsdagens styremøte. På sakskartet sto nok en gang datasystemene som er forsinket til det nye sykehuset som åpner mai neste år.

Datasystemene er ikke ferdig: – Vi skal klare å åpne sykehuset i tide, men det blir krevende, sa sykehusdirektør Just Ebbesen under gårsdagens styremøte. På sakskartet sto nok en gang datasystemene som er forsinket til det nye sykehuset som åpner mai neste år.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Datasystemer som skal sikre effektiv og trygg pasientbehandling kommer ikke i tide til åpningen av nytt sykehuset på Kalnes.

DEL

Dette er veldig krevende, sa administrerende direktør Just Ebbesen i Sykehuset Østfold under gårsdagens styremøte. Allerede mai neste år skal de første avdelingene tas i bruk.

LES OGSÅ: Nytt sykehus betyr drømmejobb for nyutdannede sykepleiere

Og fortsatte:

– Vi har et todelt problem. Grunnplattformen i vårt datasystem, som vi nå bruker, har en for dårlig kvalitet. Vi har hatt vedvarende dataproblemer, senest nå i helgen. Og i forrige uke hadde vi fire-fem situasjoner der dataen sviktet. Det blir krevende når en ansatt må logge seg inn åtte ganger i løpet av en time. Slikt virker bare demotiverende.

Sykehuset fikk den nye dataløsningen i våres. Sammen med Oslo universitetssykehus er de først ute med å bruke senteret, som ligger i Oslo. Åpning av anlegget er, ifølge Helse Sør-Øst, en del av et løpende arbeid med en høyst nødvendig modernisering av sykehusenes IKT-løsninger.

LES OGSÅ: Disse er blant de heldige

Det andre dataproblemet til Sykehuset Østfold er, som FB tidligere har skrevet, at de nye dataløsningene som skal brukes både under operasjoner og behandling på det nye sykehuset er betydelig forsinket.

IKT- og teknisk direktør ved Sykehuset Østfold, Terje Gårdsmoen, sier til FB at selv om ansatte ved sykehuset er flinke til å hive seg rundt, må de ha opplæring og kompetansehevning på de nye dataløsningene.

– Vi er forsinket på all prosjektleveranse samtidig som det har vært betydelig reduksjon i målbildet til IKT-løsningene for nytt sykehus, sier Gårdsmoen.

LES OGSÅ: Strömstad vil bruke det nye Østfold-sykehuset

Sykehuset Østfold er pilot for hele regionen, det er en av grunnene til at jobben blir krevende – ifølge Gårdsmoen.

– Har dataproblemene vært til fare for pasientene, spurte styremedlem Per Skaugen Bleikelia under møtet?

– Det har ikke oppstått episoder som har gått utover pasientsikkerheten. Men det går utover effektiviteten og pasienter har kanskje måttet vente, sier Ebbesen.

– Utsetter dere åpningen?

– Nei, men det kan bety at vi blir nødt til å ta i bruk midlertidige eller manuelle løsninger underveis. Med disse ytterligere forsinkelsene vil det bli et krevende omstillings- og opplæringsarbeid. Akkurat slik vi har jobbet for å unngå, sier Ebbesen.

LES OGSÅ: Fikser 5.000 låser

Orienteringssaken endte med at styreleder fikk fullmakt til å ta saken opp med Helse Sør-Øst

PS! Sykehuset på Kalnes skal være i full drift november 2015.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken