Det sier Bjørn Arild Rummelhoff fra Riisløkka i Fredrikstad. Tidligere denne uken mottok han en faktura på 3.000 kroner. Problemet var bare at beløp og kontonummer stort sett var den eneste informasjonen som fantes. Derfor mistenkte han at det kunne være svindel. Nå viser det seg at det hele var en misforståelse, som skyldes en feil fra forsikringsselskapet Codan forsikring.

– Det er feilaktig sendt ut en faktura til noen av våre kunder uten kontakt eller fakturainformasjon. Vi beklager dette. Det er naturligvis ikke svindel, men skyldes en svikt hos oss. Vi har sendt brev til de kundene det gjelder, der vi beklager og ber dem se bort fra fakturaen. De bør motta brevet i begynnelsen av neste uke. Vi har dessverre ikke telefonnummer eller e-postadresse til disse kundene og har derfor sendt informasjon per brev. Hvis noen allerede har betalt fakturaen, ber vi dem kontakte oss slik at vi kan tilbakebetale pengene. Igjen, vi beklager det inntrufne, sier kommunikasjonssjef i Codan Forsikring Mari Bræin Faaberg til Fredriksstad Blad lørdag ettermiddag.

Trodde det var svindel

– Det sto at det var en forsikring, men ingenting om hvilket selskap eller hva slags forsikring det var. Varsellampene mine blinket med én gang, og jeg skjønte fort at dette måtte være et svindelforsøk, sa Bjørn Arild Rummelhoff før han ble gjort kjent med at det hele var en misforståelse.

LES OGSÅ: Forsøkte å svindle eldre dame – ble kastet på dør

– Forbannet og oppgitt

Han ble først oppgitt, og deretter forbannet.

– Jeg begynte å tenke på alle de eldre jeg kjenner. Det er mange som betaler regningene sine automatisk i frykt for å gjøre noe galt. Jeg synes det er for galt at de skal bli lurt av slik simple svindlere, sier Rummelhoff.

Det er første gang han blir forsøkt svindlet på denne måten privat, men kjenner godt til metoden gjennom jobben.

– Vi har opplevd flere ganger på jobb at det har kommet fakturaer som dette. Heldigvis har vi våkne mennesker som jobber med slike ting, og jeg tror ikke vi har blitt lurt sånn sett, sier han.

LES OGSÅ: Falske sykepleiere lurer eldre

– Vanlig svindelmetode

Hos politiet er heller ikke svindelmetoden ukjent. Krimsjef i Fredrikstad, Rune Albertsen, sier at politiet får slike henvendelser fra tid til annen.

– Dette er en kjent svindelmetode, og vi opplever stadig henvendelser rundt slike fakturaer. Vår oppfordring er at folk må lese nøye gjennom alle regninger, og være klar over hva man betaler, sier Albertsen.

LES OGSÅ: E-post-svindel fra høgskolen

– Virker ikke profesjonelt

– Opplever dere at mange faktisk blir lurt av denne typen svindelforsøk?

– Det er nok ikke veldig vanlig at privatpersoner lar seg lure av slike fakturaer. Men i større bedrifter, hvor det er en stor flyt av regninger, kan det nok være at enkelte lar seg lure. De aller fleste avdekker nok slik svindel, men enkelte ganger er det lett å la seg lure, sier Albertsen.

– Hva gjør politiet for å avdekke denne type svindel?

– Vi må selvfølgelig gå gjennom sakene når vi får anmeldelser. Vi sjekker opp mot firmanavn og hvem som kan stå bak. Men det er ofte svært profesjonelle svindlere som står bak, og de er vanskelig å få tak i, innrømmer Albertsen.

Han har ikke selv sett fakturaen som Rummelhoff mottok denne uken, men ut ifra beskrivelsene synes han ikke dette svindelforsøket virker særlig profesjonelt utført.

– De fleste leser heldigvis gjennom hvem som er avsender og hva slags regning det er. Når det ikke står noe informasjon på fakturaen, bortsett fra at det gjelder en eller annen forsikring, så vil nok varsellampene blinke hos de fleste, sier Albertsen.