Gå til sidens hovedinnhold

- Det vil aldri bli glemt

Artikkelen er over 11 år gammel

Det afghanske-fotballaget "Faryab United" var søndag formiddag samlet til minnestund på graven til Claes Joachim Olsson.

Med en vakker krans med et afghansk flagg, hedret afghanerne den falne soldaten fra Fredrikstad. En tolk hjalp å oversette varme ord fra Abdul Wahab Majidi til Claes Olssons nærmeste familie.

- Det er en spesiell følelse å være her i dag sammen med familien for å vise vår sorg. Da det skjedde hadde vi ikke muligheten til å vise medfølelse ovenfor familien, så da vi kom til Oslo var det veldig fint for oss å få muligheten til å komme hit til Fredrikstad for å legge ned en blomst på graven hans, sier Majidi, som representerte "Faryab United".

- Når en norsk gutt drar fra Norge til Afghanistan for å kjempe og gir sitt liv for oss, er det veldig viktig for oss å få vise vår medfølelse når vi er i Norge. Det at han gav sitt liv for tryggheten til det afghanske folket vil aldri bli glemt, vi vil kondolere og vise vår medfølelse til familien som har mistet sønnen sin, forteller Majidi.

Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i Faryab den 25. januar i år. Det var derfor ekstra spesielt for afghanerne å hedre soldaten som ble drept i nærheten av deres egen hjemby Meymaneh i Faryab-provinsen.

- Jeg vil si til familien til de andre som reiser ned, at det de gjør - sender sine i krigen er veldig viktig. Det er en veldig viktig sak, og de kjemper for menneskeheten. Blodet vil ikke gå til spille, det vil aldri bli glemt, forteller en rørt Majidi.

Med strålende sol over Gressvik kirke la de afghanske guttene en blomst på graven før det ble ble et minutt stillhet for å hedre mannen som kjempet for tryggheten i deres eget hjemland.
 

Les også: Soldatvennenes siste farvel med Jokke

Les også: Vi er stolte av deg Jokke

Stor betydning

Det afghanske laget er i Norge i forbindelse med Norway Cup og er invitert av det norske forsvaret. Kjell Andre Wold i forsvaret, mener at minnestunden er svært viktig og betydningsfull for de afghanske fotballspillerne.

- Dette laget kommer fra et område hvor det er norske soldater der det er mye uro og kamphandlinger. Når de kommer hit og profilerer sin nasjonalitet er de opptatt at de ikke skal oppfattes som fiender av det norske folk. De ser tvert i mot, det norske folk som sine venner, som er i Afghanistan for å bidra til sikkerhet og stabilitet for dem. De ønsket derfor å vise sin respekt til familien til Claes Joachim Olsson. Det å legge ned en blomsterkrans på graven hans har en veldig stor betydning for deres egen religion og kultur, forteller Wold. 

Det var afghanerne selv som tok iniativet til minnestunden, og moren satt pris på guttenes flotte tanke om å hedre sønnen.

- Da jeg snakket med henne så var hun positiv til at vi ønsket å komme hit å vise vår respekt. Jeg skjønner at det har vært en tung tid, og det er ikke lenger siden enn januar, så jeg skjønner at det er tungt for familien. Derfor setter vi veldig stor pris på at vi fikk sjansen til å gjøre dette her, sier Wold.

Les også : Claes Joachim fikk fire medaljer

Les også : Lesernes siste hilsener

Knytter bånd mellom nasjonene

"Faryab United" er langt mer enn bare et fotball lag på tur til Norge. Forsvaret mener laget kan skape gode ringvirkninger på hvordan Norge blir oppfattet i Afghanistan.

- Forsvaret har stillt som vertskap for dem, og prøver å gi dem en god opplevelse. En opplevelse som på mange måter bidrar til å lage bånd mellom norske soldater og befolkningen i "Faryab.
I en sånn operasjon som det ISAF er så er det veldig mange nasjoner som deltar, og for den afghanske befolkningen så er det ikke alltid lett å skille de forskjellige nasjonalitetene fra hverandre. Uansett hvilken land man kommer fra blir man ofte oppfattet som amerikansk, det at vi gjør dette her bidrar til en bevisstgjøring blant den afghanske befolkningen, blant ungdommen som er fremtiden. De ser da at norge er en selvstendig nasjon i det store "USA-havet".

- Dette er med på å gi en del positive effekter for norske soldater, vi blir møtt på en hyggeligere måte, og det blir mindre av negative hendelser som for eksempel steinkasting. Vi gjør en liten innsats som kan bidra til det større bilde etterhvert, forteller Wold.

Stian Negaard Nilsen er prosjektansvarlig for "Faryab United". Han syntes det står stor respekt av spillerne for å ta turen til Fredrikstad for å minne den falne soldaten.
 
- Jeg syntes det de gjør - insisterer på å komme hit å vise respekt for våre falne, viser veldig mye om at dette handler om å vise respekt for den innsatsen vi gjør i Afghanistan. Dette vil også komme frem i Afghanistan og da vil befolkningen se dette, slik at de deler den samme oppfattelsen. Jeg syntes det står respekt av det de gjør, det er faktisk ganske krevende å oppsøke familien på denne måten her og gjøre dette, forteller Nilsen.

Han forklarer videre at det har skjedd fremskritt i Afghanistan - takket være sånne som Joachim.

- Uten innsatsen til Joachim og alle de andre soldatene i Afghanistan hadde det ikke vært mulig for "Faryab United" å tatt turen til Norge.

Nilsen forteller at det bare for få år siden fotball var forbudt i landet, men nå blomstrer fotballen i hjembyen Meymaneh.

Bare fra i fjor til i år er det etablert 20 nye lag og de har fått et cupsystem. Måten de har valgt ut spillerne på er en dråpe, men det er faktisk en demokratisk prosess, siden de har representert alle etnisitetene. Dette fører noe godt med seg, og uten sikkerheten hadde det ikke vært mulig å spille fotball - og sikkerheten er det vi som bidrar med der nede, avslutter Nilsen.

Les også : - Du kan aldri erstattes

Les også : Kamp på liv og død – nesten hver dag

Les også : - Norske soldater skal ha drept mannen bak veibomben

Kommentarer til denne saken