– Jeg vet jo hvem de er. Flere av dem har jeg sett siden de var guttepjokker, og jeg lurer veldig på hvordan de endte som ekstremister. Det kommer veldig nært innpå nå, sier Tønnesen om nyheten TV2 slapp på tirsdag kveld under tittelen «terrorgata i Fredrikstad»:
Sju av drøyt 60 norske syriafarere bodde i Lislebyveien.
– Hadde aldri trodd det
Tønnesen legger ikke skjul på at han fikk sjokk da han fikk vite om Syria-farerne.
– Særlig når det gjelder han ene, som jeg aldri hadde trodd ville finne på noe sånt. Alltid høflig og ikke en som utmerket seg på noen måte, sier Tønnesen.
LES OGSÅ: Én skal være drept i Syria
Han er oppvokst på Lisleby, både bor og jobber fremdeles på Lisleby og har et bilde av området som stemmer fint lite med ekstremistmiljøer og begrepet «terrorgata»: et trivelig område hvor folk kjenner hverandre og er solidariske med hverandre.
Et område hvor man godtar andre meninger
– Kan dette gjøre noe med omdømmet til Lisleby?
– Kanskje for noen. Men dette er et område hvor vi er veldig solidariske med hverandre, og det har alltid vært mange nasjonaliteter her. Sånn sett tror jeg det ville vært verre for andre områder å takle en slik byrde. Vi har vokst opp med ulike religioner og ulik hudfarge, og jeg tenker at det har gjort oss flinke til å godta at andre har ulike meninger. Man skulle tro det gikk vice versa, også, men det har det tydeligvis ikke gjort, sier Tønnesen.
Han ble ikke redd da han hørte nyheten.
– Jeg synes det er betryggende at de er kartlagt, at politiet og PST vet hvem de er og har kontroll, sa Tønnesen til f-b.no onsdag morgen. Intervjuet ble for øvrig gjort før nyheten om at PST mener det er sansynlig med terrorangrep i Norge ble kjent.
– FORFERDELIG: Tove Merethe Roos, her sammen med datteren Djami Kante (5), har alltid opplevd Lisleby som et trygt sted hvor alle kjenner alle. Hun syntes ikke det var hyggelig å høre nyheten om «terrorgata». Foto: Marita Svendsen
– Går sikkert utover boligprisene
Redd ble heller ikke Lisleby-beboer Rune Andersen.
– Men jeg ble veldig paff. Jeg måtte se innslaget både klokken 21 og 22. Jeg hadde ikke akkurat ventet et sånt oppslag. Hvis PST og politiet har visst om dette, hvorfor ser vi så sjelden politiet i området da? undrer Andersen.
– Kan dette gjøre noe med omdømmet til Lisleby?
– Det vil vel sikkert gå litt utover prisene på boligene her, mener Andersen.
– Jeg tenkte at nå flytter jeg tilbake til Oslo
Flere andre beboere på Lisleby synes det er ekkelt å tenke på miljøet som har vokst frem i deres eget nabolag.
LES OGSÅ: PST fryser kontoene til Syria-farere fra Fredrikstad
– Ja, har du hørt på makan. Jeg reagerte kraftig da jeg hørte dette i går. Jeg sa til meg selv at nå flytter jeg tilbake til Oslo, sier Borgny Hasselstrøm fra Rosebuen. Hun flyttet etter datteren til Fredrikstad for fire år siden, og legger ikke skjul på at hun føler seg litt uttrygg ved tanken på ekstremistiske miljøer rundt seg i det nærmeste nabolaget.
REAGERTE KRAFTIG: Borgny Hasselstrøms første innskytelse da hun hørte nyheten om ekstremistene fra Lislebyveien, var å flytte tilbake til Oslo. Foto: Marita Svendsen
– Det er forferdelig. Jeg har alltid opplevd området her som et fint tettsted. Stedet har alt og alle kjenner alle. Vel, nesten alle, iallfall, sier Tove Merethe Roos fra nærområdet.
– Skummelt
– Det er jo litt skummelt. Jeg kommer fra Sverige, og var i utgangspunktet ikke så kjent med de ulike områdene i Fredrikstad. Og så kjøper jeg meg noe her for første gang, og så kommer dette, sier Sara Nilsson, som har kjøpt bolig et lite stykke unna Lislebyveien. Der har hun bodd siden juli.
BETENKT: Svenske Sara Nilsson valgte Lisleby-området da hun skulle kjøpe sin første bolig i Fredrikstad i sommer. Hun ble litt betenkt da hun hørte nyhetene tirsdag kveld. Foto: Marita Svendsen
– Ikke akkurat så hyggelig. Jeg ser på stedet som lite og koselig med mange hyggelige folk. Men Lislebyveien har jo et litt dårlig rykte, sier Daniel Holten, som bor et stykke unna Lislebyveien i nærområdet på Snippen.
– Vil denne saken gjøre omdømmet enda verre?
– Det tror jeg. TV2 går jo ut til hele Norge, så det er nok dette mange vil tenke på når de hører ordet Lisleby, sier Holten.
SATT PÅ KARTET: Daniel Holten er ikke i tvil om hva mange vil assosiere ordet Lisleby med etter at saken om «terrorgata» har vært vist for hele landet. Foto: Marita Svendsen