Gå til sidens hovedinnhold

– Det er helt katastrofalt

Artikkelen er over 8 år gammel

At det ikke fantes behandlingsplass til en rusavhengig med tvangsvedtak, fikk avdelingsleder Tom Gunnar Nilsen til å sende bekymringsbrev.

– Det er dystert, ja, katastrofalt, at et ungt menneske som så tydelig har behov for behandling, ikke får hjelp av hjelpeapparatet, sier avdelingsleder i kommunen Tom Gunnar Nilsen.

Fredriksstad Blad har de to siste dagene skrevet om Mona Levvels fortvilelse etter at spesialisthelsetjenesten ikke klarte å skaffe et behandlingstilbud til hennes rusavhengige sønn på 22 år innen fristen.

LES OGSÅ: Frykter å miste enda en sønn i rusdød

Første gang

Tom Gunnar Nilsen er avdelingsleder for rus, miljøarbeidertjenesten og psykisk helsearbeid i Fredrikstad kommune. Det er den avdelingen som bringer saker om tvangsbehandling av rusavhengige til Fylkesnemnda for sosiale saker.

Nå måtte jeg sende et bekymringsbrev til fylkeslegen. At det ikke var en plass å oppdrive, er tragisk

– Det er første gang vi opplever dette. Vi har vært nummeret inntil tidligere, men det har alltid løst seg, forteller Tom Gunnar Nilsen.

– Nå måtte jeg sende et bekymringsbrev til fylkeslegen. At det ikke var en plass å oppdrive, er tragisk, fremholder han.

– For få plasser

Brevet ble også sendt som kopi til spesialisthelsetjenesten og Irene Dahl Andersen, som er direktør for psykisk helsevern ved Sykehuset Østfold.

Nilsen understreker imidlertid at sykehuset har gjort alt det kan i denne konkrete saken.

Mangelen på behandlingsplasser innen rusomsorgen må løses på et høyere nivå enn Veum

– Mangelen på behandlingsplasser innen rusomsorgen må løses på et høyere nivå enn Veum. Det er bevilgende myndigheter og Helsedepartementet som må legge til rette for at rusavhengige får den hjelpen de har behov for, sier han.

– Men i stedet er det for få behandlingsplasser, både innen tvang og når det skjer frivillig. Køene er lange, fastslår Nilsen.

Alltid medhold

Fredrikstad kommune fremmer fire til seks tvangssaker for Fylkesnemnda hvert år. Men det kommer oftere henvendelser fra pårørende, oftest foreldre, og venner av den rusavhengige.

– Noen mener nok at tvang brukes for lite. Og vi tar særlig foreldres bekymring på alvor, vi har stor forståelse for at de blir frustrerte når de føler at vi ikke gjør noe. Men det finnes visse kriterier for tvangsbehandling, påpeker Nilsen.

– Og vi får alltid medhold i sakene vi tar til Fylkesnemnda. For vi er relativt sikre på hvilke saker som tvangsbehandling bør brukes i.

LES OGSÅ: Ny tro på løsning

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.