- Møkkafølk fra et møkkaland. Returner alle sammen så de kan hjelpe til å bygge opp sitt eget land som de antagelig har vært med på å ødelegge, raser en Facebook-kontakt på Fremskrittsparti-politiker Ulf Leirstein, ifølge vg.no.

Under den rasende kommentaren gir den justispolitiske talsmannen i Frp tommelen opp. «Ulf Leirstein liker dette».

Liker, men ikke enig

På sin egen blogg skriver Leirstein følgende, for å prøve å forklare hvorfor han har «likt» Facebook-innlegget som kommenterer VG-artikkelen om den somaliske gjenoppbyggingen.

Det å trykke “liker” betyr ikke at man er enig i alt som skrives i en kommentar. Men for meg betyr det å gi en tilbakemelding om at synspunktet er registrert og at jeg er enig i essensen. Hvis jeg ville brukt en skarp ordbruk så hadde jeg skrevet det selv.

Bekreftelse

Den erfarne stortingspolitikeren avviser likevel bestemt at han med det har stilt seg bak eller støttet innlegget:

- Jeg har ikke trykket «like» på alt. Jeg har trykket «like» på noe hvor jeg kanskje er enig i meningen, men det er ikke dermed sagt at jeg slutter meg til alt som vedkommende skriver. Man trykker ofte «like» for å bekrefte at man har sett den kommentaren som har kommet, sier Leirstein til VG.

Ytringer

- Det kunne likeså godt vært en hake, hvor man haker av for at man har registrert synspunktet, sier Leirstein. Og utdyper på bloggen:

De som har vært litt på Facebook vet at å trykke “liker” ikke nødvendigvis betyr at man støtter alt helhjertet. Jeg “liker” også flere sider, hvor det sikkert finnes meninger jeg ikke er enig i. For meg er det viktig at mine sider er åpne for kommentarer. Jeg lar både mine motstandere og meningsfeller få ytre seg. Jeg ønsker ikke sensur. Men heng meg gjerne ut, jeg tåler det og skal gjerne trykke “liker”.

Kokte over

Da han så kommentarene på Facebook søndag kveld skjønte Leirstein fort at han hadde satt i gang en heftig debatt.

- Jeg skjønte at det begynte å koke over der, sier Leirstein til VG og fortsetter:

- Jeg mener ikke at det er et møkkaland. Men jeg blir kraftig provosert over at Norge nå skal bruke masse millioner og masse tid og ressurser på å bygge opp Somalia. Jeg tror dette kokte over fordi det kom samme dag som man sier nei til denne kreftmedisinen i Norge. Da koker det over for en del mennesker.

- Sist jeg sjekket så står man til ansvar for det man selv skriver i det offentlige rom. Og sist jeg sjekket i straffeloven, så var ikke det å trykke «liker» en type ytring. Så de som skriver, må selv stå til ansvar for de ordene de bruker, sier Ulf Leirstein til vg.no