Denne hybelen kan du ta med deg når du flytter

Rolf Rasmussen i hybeldelen med seng og skrivebord. Badet befinner seg i frembygget, mens kjøkken og inngangsparti er i bakgrunnen.

Rolf Rasmussen i hybeldelen med seng og skrivebord. Badet befinner seg i frembygget, mens kjøkken og inngangsparti er i bakgrunnen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Har du 350.000 kroner kan du kjøpe din egen hybel, og ta den med deg dit du flytter.

DEL

Den er ikke akkurat bærbar, men i høyeste grad flyttbar.

Det er firmaet Nordic Shelter på Øra i Fredrikstad som har ambisjon om å revolusjonere hybelmarkedet i Norge med kontainere ombygd til boenheter.

Svigermor i hagen

Firmaet lanserte idéen i juni i år, uten at den foreløpig har tatt av.

– Det tar tid å modne et slikt marked i Norge, men vi mener det er bevegelse nå, og vi  har flere prosjekter på gang, sier Rolf Rasmussen, som vå vegne av firmaet denne uken annonserte prototype-hybelen til salgs som selveierbolig på finn.no.

Å bygge en slik bolig i oslo ville koste 1,5 millioner kroner

– Er 350.000 kroner en stiv pris for en hybel på 26 kvadratmeter?

– Nei, nei. Å bygge en tilsvarende bolig i Oslo ville koste mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Vår løsningen er i alle fall halvparten så rimelig, sier Rasmusen.

– Og hvis man ikke vil ta med seg hybelen rundt dit man flytter, kan løsningen kanskje være et ekstra rom til svigermor i hagen?

– Ja, det er det ingenting i veien for, sier han.

To bruksområder

Skal du få tillatelse til å bruke en brukt kontainer ombygd til hybel, er det to måter å få lov på.

En midlertidig plassering vil trolig ikke kreve mer enn en alminnelig melding til bygningsmyndighetene.

En permanent plassering krever ikke annet enn en tomt å sette den på, og en vanlig byggesøknad til kommunen.

– Hva med det estetiske?

– Hvis det er en innvending at hybelen ser ut som en kontainer, er det ikke noe problem å sette på en fasade eller lage et tak.

– Eller en falsk western-fasade med «saloon» eller liknende?

– For eksempel. Alt er mulig, sier Rolf Rasmussen.

Fullverdig bolig

Leiligheten kan flyttes med vanlig transportmiddel, og trenger ikke annet fundament enn fire hjørner å stå på – som er plane og frostfrie. Enheten kan også koples til kommunalt vann- og avløpssystem, er vinterisolert, har aircondition, varmepumpe og ventilasjon.

Til og med balkong kan følge med, som kan hektes på eller av etter behov.

– Noen bud så langt?

– Ikke foreløpig. Vi la den ut på finn.no som et stunt. Det er jo ingen kategorier på boligmarkedet der en slik bolig kan legges ut til salgs, sier Rolf Rasmussen, som forteller at det blant annet er dialog med kommunen i forhold til bruk av slike kontainere som sosialboliger.

– Slik vi ser det kan dette være et godt alternativ til plassering av personer med boligbehov på campingplassen på Kongsten, sier Rasmussen.

Andre har også snust på dette markedet, blant annet Christian Olavesen (31) fra Torsnes, som allerede i 2012 sto klar med en kontainerløsning som han mente kunne gi tusenvis av studenter tak over hodet, ved bruk av ombygde fraktcontainere.

Artikkeltags