– De kaster fra seg hele billass

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Skrotet f-b.no har dokumentert ved Lislebystranda er ikke akkurat unikt. Fredrikstad kommune har dokumentert at noen av oss gir helt blaffen når søppel skal kastes.

DEL

– Det rareste er når folk kaster kjøleskap, komfyrer og andre store hvitevarer. Dette er jo varer man kan levere overalt av elbutikker. Hva er vitsen med å gjøre seg til småkriminell når man kan levere det til nærmeste elbutikk? undrer Kjell Arne Skagemo, fagleder forurensing i Fredrikstad kommune.

Han kan underskrive på at skrotet f-b.no fortalte om i helgen i områdene ved Lislebystranda, ikke akkurat er unikt.

Velger mørke plasser

Noen av bildene kommunens folk har tatt de aller siste årene, viser definitivt at "Homo Søpliens Fredrikstadensis" opererer over hele kommunen.

– Vi ser nok at det ikke er spesielt mye verre på Lisleby enn mange andre steder. De som kaster flytter rundt på seg, men velger generelt plasser som er lett tilgjengelige med bil samtidig som det er litt mørkt rundt der, sier Skagemo.

SE STORT BILDEGALLERI HER

Han understreker at han ikke har lyst til å svartmale situasjonen når det gjelder villfyllinger og forsøpling.

Les også: Griser i skjærgården

– Det er noen enkeltpersoner

– De aller fleste er jo flinke. Men innimellom kan altså enkeltpersoner kaste fra seg hele billass, sier Skagemo. I tillegg til villfyllinger på offentlige plasser, må kommunen ta seg av saker der beboere forsøpler på sin egen eiendom. Disse er enklere å håndtere, mener Skagemo – for i de tilfellene vet man jo hvem synderen er og kan gi pålegg.

Det kan man ofte ikke på de anonyme villfyllingene, som du ser her

– Ofte er det helt umulig å finne synderen, sier Skagemo.

Les også: – Ta med søppelet hjem

– Skam deg!

Verken han eller Hanna Lorentzen, avdelingsleder park i Fredrikstad kommune, har særlig stor forståelse for at folk tyr til ulovligheter all den tid Fredrikstad-folk kan tippe fra seg billasset sitt helt gratis på Frevar – enn så lenge, iallfall.

Lorentzen har to beskjeder til de som har hevet fra seg søppel i Lisleby-/Lahelle-området, etter å ha sett videoen på f-b.no i helgen:

– Nummer én er at de bør skamme seg. Nummer to er at de bør komme og rydde opp etter seg, sier Lorentzen. Både hun og Skagemo sier at mye av skrotet trolig har ligget der en stund - og blitt ekstra godt synlig etter at høsten ryddet området for grønt.

Les også: Redd for at folk kaster søppelet i skogen

Vil skrive til grunneiere

Fredrikstad kommune har i dag sendt varsel til  bedrifter i området sør for Lislebystranda for å få ryddet opp i noe av skrotet. De har fått frist til 1. desember med å få vekk rotet rundt bedriftene sine.

– Det er tre eiere som vi ønsker å tilskrive og varsle, og eventuelt vurdere pålegg om opprydding, sier  Skagemo. Han understreker at det også er gamle rester fra flere av brukene som har ligget i området på videoen f-b.no publiserte på lørdag.

Les også: Fjerner søppel på dugnad

Etter flere tips om mye søppel, dro f-b.no i helgen ut i friluftsområdene mellom jernbaneovergangen på Lahelle til Lislebystranda for å sjekke om det var like ille som tipsene tilsa.

Det var det, altså – både der og en rekke andre steder.

Les også: Vil kreve penger av alle som skal på Frevar

SE STORT BILDEGALLERI HER

Artikkeltags