Gå til sidens hovedinnhold

– Da er politi-norges mest moderne operasjonssentral operativ

Artikkelen er over 7 år gammel

Etter å ha blitt driftet fra Oslo, er nå politiets operasjonssentral for Østfold operativ på Grålum.

– Da er politi-norges mest moderne operasjonssentral operativ i Politihuset Østfold. Vi takker @oslopolitiops for godt samarbeid, melder operasjonsleder torsdag.

Driftet operasjonssentralen fra Oslo

I en periode ble operasjonssentralen for politiet i Østfold driftet fra Oslo. Politiet er på flyttefot til Grålum.

Med politimester Beate Gangås i spissen, ble både arrestavdeling, garasjeanlegg, operasjonssentral og kontorer vist frem  tirsdag morgen. 6.000 kvadratmeter splitter nytt politihus med hele 30 arrestplasser og spennende tekniske løsninger for fremtiden ble lagt for dagen.

Mye av innholdet i det nye bygget, som ligger like ved Inspiria-senteret og Quality Hotell, befant seg fremdeles på stadiet "i ferd med å skrus sammen," men det var likevel tydelig hva slags arbeidsplass dette vil bli.

FBTV: Se glattcella fra innsiden på den gamle politistasjonen.

 

30 varetektsplasser

Det minst hyggelige området var uten tvil arrestavdelingen, der politiet nå får antallet celleplasser betraktelig utvidet:

Hele 30 arrestplasser står nå til disposisjon for politiet i det nye bygget på Grålum. Hittil har man måttet dra veksel på 11 plasser i sentralarresten i Sarpsborg og supplerende celler i Fredrikstad.

Geir Willadsen, leder for transport- og arrestseksjonen, kunne fortelle om en godt bemannet arrestavdeling - med en egen sluse utenfra og rom for to biler:

- Her er det god takhøyde og gode arbeidsvilkår, samt god bemanning og rikelig med kameraovervåking. I tillegg er det et kontrollrom med en vakt som følger med på hva som skjer via skjermene sine, og overvåker selve arrestrutinene. Disse er det strenge krav til, opplyste han.

Arrestavdelingen har også et tilstøtende venterom, blant annet av personvernhensyn.

Krav om dagslys

- Totalt 18 stillingshjemler er tilknyttet arrestavdelingen. De fleste er sivile, men med begrenset politimyndighet - noe som er minstekrav.

Cellene i arrestavdelingen er også utstyrt med vinduer - noe som er et nytt krav. De som havner på disse cellene har nå krav på å se dagslys.

- Det er fordi de skal se forskjell på dag og natt. I arresten i Sarpsborg har ikke arrestantene hatt muligheten til dette, opplyste Willadsen.

I arrestavdelingen er det også tilpassede avhørsrom med det seneste av teknologi:

-  Samtlige rom har muligheter for lyd- og bildeopptak, kunne politioverbetjent og tidligere krimsjef i Fredrikstad, Geir Kristiansen, fortelle.

- Det er stadig flere krav til dokumentasjon av avhør. I den forbindelse har vi også vært smarte når det gjelder logistikken - vi slipper å vandre omkring i korridorene med både arrestanter og andre gjester, sa Kristiansen - og forklarte at disse sluses inn og geleides ut på hensiktsmessige steder.

- Det er også veldig fint med hele sju rom der man kan foreta avhør med lyd- og bildeopptak i alle samtidig, bemerket politioverbetjenten.

Politimester Gangås fremhevet hvordan logistikken i bygget også i aller høyeste grad er ressursbesparende:

- På denne måten slipper vi for eksempel å bruke så store politiressurser på transport av folk til avhør.

2. og 4. etasje består stort sett av cellekontorer, hvor blant annet påtalemyndigheten flytter inn kommende uke. Det er ikke et eneste åpent kontorlandskap å se - bortsett fra i selve "hjertet" av bygget: Operasjonssentralen i tredje etasje. Her er det åpent lende, og arealet er delt i to med en glassvegg der det er mulig å iverksette to separate operasjoner samtidig.

En stor skjerm som er mulig å dele i fire, pryder veggen helt fremst i operasjonssentralens arealer. Videoparoler er en del av hverdagen og dette er det dermed godt tilrettelagt for.

Leder for Fellesoperativ enhet, John Rune Lunder, geleidet omkring i 3. etasje og opplyste at avdelingen er tilrettelagt også for spesielle hendelser:

- Ved ekstraordinære hendelser blir det satt en egen stab i Østfold politidistrikt, og her er det tilrettelagt for at denne skal gjøres operativ i nær tilknytning til operasjonssentralen, opplyste Lunder.

- Det beste som finnes

Leder for Operativ seksjon, Beatrice Bøe, var svært tilfreds med oversikten som lokalene til operajonssentralen gir:

- På den store skjermen i front kan vi også se hvor alle operative kjøretøy befinner seg til enhver tid. Alt som skjer nede i arresten kan vi også følge med på via skjermer, opplyste hun.

- Nå har jeg ikke vært og sett absolutt alle operasjonssentraler land og strand rundt, men denne sies faktisk å være den beste som finnes per dags dato. Både når det gjelder hvordan alt er inredet og tilknytningen til øvrige enheter, opplyste Lunder under omvisningen.

Lunder har stor tro på at bygget er både funksjonelt og godt tilrettelagt for de fleste situasjoner. Både ventilasjon, strøm og datatilkoblingsmuligheter er bygget med tanke på en potensiell utvidelse i fremtiden.

Planen er også å øke sentralbordkapasiteten på sikt. Ifølge Lunder er tallet på henvendelser inn til politiet i Østfold blant de høyeste i landet:

- Det betyr at målet vårt er å styrke tilgjengeligheten gjennom døgnet. Dermed er det tilrettelagt for et ekstra sentralbord her i tilknytning til operasjonssentralen, opplyste han.

I samme etasje har også den som til enhver tid er jourhavende jurist sin tildelte plass.

Stilte på dugnad

I tilknytning til kantinen er det også et undervisningsrom slik at politihuset kan hente inn eksterne ressurser istedet for å reise ut. Administrasjonsavdelingen, som blant annet har ansvar for lønningene, ligger i 4. etasje. Det gjør også hjørnekontoret til politimester Beate Gangås - allerede innredet med et knippe grønne planter:

- "Velkommen til jungelen," er det enkelte som sier når de kommer inn her. Jeg har også blitt anbefalt å få meg et teppe - i tilfelle jeg blir nødt til å "kalle inn noen på teppet," bemerket Gangås. Men slo fast at med så dyktige medarbeidere, slipper man som regel denslags.

Vi flyttet hele administrasjonsavdelingen og fellesoperativ enhet bare på en dag

Hun berømmet den store dugnadsinnsatsen som hadde funnet sted lørdag:

- Utrolig mange deltok. Det var over all forventning, og vi flyttet hele administrasjonsavdelingen og fellesoperativ enhet bare på én dag. Dette er uten vil også et meget funksjonelt bygg, hvor jeg føler at vi har fått veldig mye for pengene. Vi sparer også penger ved å flytte på en del av utstyret vi allerede har, fremfor å kjøpe nytt, konstaterte politimesteren.

Det er Betongbygg som eier huset, mens politiet er inne som leietaker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.