Bykamp - også i strømsparing

Skal vinne bykampen Grete Rasmussen, Knut Western og Eva Kristin Andersen lar kaffetrakteren stå under bykampen som seiler opp lørdag 27. mars. Da markerer verden Earth hour og Fredrikstad er med. Foto: Anette Torjusen

Skal vinne bykampen Grete Rasmussen, Knut Western og Eva Kristin Andersen lar kaffetrakteren stå under bykampen som seiler opp lørdag 27. mars. Da markerer verden Earth hour og Fredrikstad er med. Foto: Anette Torjusen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Glem fotball og hockey. Nå skal Fredrikstad knuse sarpingene i kampen om å spare mest strøm i en time 27. mars. Men de trenger din hjelp.

DEL

I år som i fjor maner Fredrikstad kommune til kamp mot nabobyen. På den internasjonale markeringen Earth hour, som har som mål å mørkelegge verden i en time, skal Fredrikstad bli best på strømsparing. Men det holder ikke å bare slå av lyset.

Mer bevisste

Med ordfører Eva Kristin Andersen i bresjen, er det full aktivitet i miljølederen på Rådhuset. Informasjonssjef Knut Western og miljøkonsulent Grete Rasmussen, har planene klare sammen med ordføreren. Her handler det om å være kreative.
– Det avgjørende blir hvilken kommune som klarer å spare mest strøm i forhold til en normal time en helt vanlig lørdagskveld, sier Western.
Rasmussen understreker at målet med denne øvelsen er at kommunen, industrien og innbyggerne skal bli mer bevisst gode på enøkvaner som kan tas med i hverdagen.
Fredrikstad Energinett og Fortum kommer til å måle nedgangen i strømforbruket .

Alvor, men gøy

Eva Kristin Andersen vil oppfordre alle i Fredrikstad til å være med å markere timen, som er lørdag kveld 27. mars fra klokken 2030 til 2130.
– Det skal bli gøy og jeg skal passe godt på selv også. Ikke vaske tøy akkurat i den timen, blant annet, sier hun.
Hun synes det er gøy å ha en slik konkurranse mot Sarpsborg.
– Samtidig som det er veldig moro, er det også et alvor i det.
Hvordan du kan spare strøm, er det mange eksempler på.

Slik sparer du strøm

Oppvarming
Ÿ Luft raskt og effektivt, gjerne med vidåpne vinduer og full gjennomtrekk, i fem til ti minutter. Det er langt mer energieffektivt enn å ha vinduet på gløtt hele tiden. Skru av alle ovner mens du lufter.
Ÿ Kan du senke temperaturen? Enøk- og inneklimaeksperter er enige om at ideell innetemperatur er ca. 20 grader, pluss minus en grad eller to. Ved å senke innetemperaturen én grad sparer du om lag 5 prosent av energien som går til oppvarming årlig.
Ÿ Skaffer du tidsur til ovner og lignende, kan du automatisere senking av varmen om natten, og gjerne om dagen også – hvis ingen er hjemme.
Ÿ Trekker du for gardinene eller senker persiennene, forsvinner mindre av varmen ut gjennom vindusglasset.

Belysning
Ÿ Slå av lyset i rom du ikke bruker.
Ÿ Bytt til LED-pærer eller sparepærer.
Ÿ Kjøp sparepærer med fotocelle på utelys.

På badet
Ÿ Skaff sparedusj.
Ÿ Hvordan du bruker vaskemaskinen har også en del å si for energiforbruket:
Klesvask
Ÿ Kan du bruke klærne en dag til? Kanskje holder det å henge klærne til lufting eller fjerne en flekk med en klut? Vi vasker klær langt oftere i dag enn vi gjorde for 20 år siden.
Ÿ Unngå forvask. Det trengs bare hvis tøyet er usedvanlig skittent og du ikke har tid til bløtlegging.
Ÿ Kjør vaskemaskinen bare når den er helt full. Da sparer du energi, vann, vaskemiddel og penger.
Ÿ Vask ved lavest mulig temperatur. Et av kravene til svanemerket tekstilvask er at tøyvaskemidlene skal vaske helt rent ved 40 grader. I mange tilfeller holder det med 30 grader. Undertøy og tøybleier blir rene ved 60 grader. Kokvask bør bare brukes unntaksvis, for eksempel ved sykevask.
Ÿ Velg energispareprogram hvis maskinen din har dette.


På kjøkkenet
Matlaging:
Ÿ Bruk kjeler som dekker hele kokeplaten.
Ÿ Du sparer energi og unngår tap av næringsstoffer i maten på å ikke bruke mer væske enn nødvendig når du koker poteter, grønnsaker og ris.
Ÿ Skru ned varmen når det først har begynt å koke. Bruk lokk.
Ÿ Et kvarters tid før steketiden er ute kan du slå av ovnen. Da utnytter du ettervarmen.
Ÿ Husk å skru av kjøkkenvifta når du ikke lager mat.
Ÿ Bruk elektrisk vannkoker i stedet for kjele på komfyren når du skal koke vann til te eller lignende. Det går fortere og er mer energieffektivt. Vannkokeren kan også brukes i forbindelse med matlaging.
Ÿ Slå av kaffetrakteren når kaffen er ferdig, og hell kaffen på termos eller tv-kanne. Da sparer du strøm, reduserer brannfaren og unngår at kaffen blir sur.
Annet:
Ÿ Tin opp frossenvarer i kjøleskapet og kjøl ned varm mat før du setter den i kjøleskapet.
Ÿ Tapp varmtvannet i oppvaskkummen i stedet for å la det renne når du vasker opp for hånd.

Artikkeltags