Breivik: – Den tøffeste dagen hittil

Forsvarer Geir Lippestad og Anders Behring Breivik i Oslo tingrett torsdag.

Forsvarer Geir Lippestad og Anders Behring Breivik i Oslo tingrett torsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik har sagt til sine forsvarere at torsdag har vært den tøffeste dagen hittil i terrorrettssaken. Breivik kjemper innbitt mot å vise følelser i retten.

DEL

– Han fortalte oss i den siste pausen at han synes dette var en tøff dag, den tøffeste så langt, sier forsvarer Odd Ivar Grøn til NTB etter at retten er hevet torsdag.

Grøn sier den terrortiltalte 33-åringen ikke har sagt noe konkret om hva som går inn på ham, men at det har vært en dag med sterke historier fra ungdommer som ble hardt skadd på Utøya 22. juli i fjor.

Breivik tok selv ordet på slutten av dagen og fortalte blant annet hvordan han kjemper mot følelsene.
– Det er blitt kommentert at jeg ikke viser følelser, og det er også min målsetting. Men det bør noteres at jeg bruker veldig mye energi på det. Selv om jeg opplever ting veldig gripende, er jeg flink til å skjule det, fortalte han dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

– Mentalt skadd

Breivik sier han ofte er sliten når han kommer tilbake til Ila etter endt dag i retten.
– I dag føler jeg meg nesten mentalt skadd etter å ha hørt vitneberetningene.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen la merke til at Anders Behring Breivik skvatt til da Utøya-overlevende Cecilie Herlovsen (17), som har amputert underarmen som følge av skuddskadene, trådte inn i vitneboksen med en ermeløs kjole.
– Da var han litt uforberedt, tror jeg. Det gjorde at han forhåpentlig nå tenkte at "den hånda du mangler, det er mitt ansvar". Det gjør på en måte kanskje enda sterkere inntrykk enn å se en død person, sier hun til NTB.

– Det skulle være rart om han ikke ble preget av å høre alle disse vitneforklaringene. Ethvert menneske bør la seg påvirke av dette, sier hun.

Gned seg i øynene

Under Herlovsens forklaring, hvor hun snakket om da hun så bestevenninna si ligge død, gned Breivik seg også i øynene, men det er vanskelig å si om det var et følelsesuttrykk.

– Jeg la ikke spesielt merke til det, men jeg tror han er litt forkjølet, så det kan godt ha vært det også, sier Grøn.
Forsvareren sier Breivik opptrer kontrollert også overfor advokatteamet, men at de merker at han blir sliten og har derfor bedt ham si ifra hvis han trenger pauser. (©NTB)

Artikkeltags