Brast i gråt da revolversaken ble henlagt

– En stor seier for ytringsfriheten, sier både avdokat Harald Otterstad og Rolf Opås etter at saken om revolvertrusler er henlagt.

– En stor seier for ytringsfriheten, sier både avdokat Harald Otterstad og Rolf Opås etter at saken om revolvertrusler er henlagt. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Dette er den største seieren i mitt liv, sa kunsteren Rolf Opås (66), før han brast i gråt. Politiet har henlagt saken om revolvertrusler mot namsfogden etter at Opås først ble dømt for truslene.

DEL

– Dette er en stor dag. Jeg har brukt halvannet år på å slåss mot dette. Jeg har ikke truet namsfogden med revolver. Jeg har testet grensene for ytringsfrihet og sagt at namsfogden ikke kan se borti ifra at jeg tar med meg en revolver, sier Rolf Opås.

Les også: Fikk 5000 i bot for revolvertrusler

Skrev brev

I forbindelse med sin kamp mot det Opås kaller «namsmannens fremferd og metoder» avsluttet han et brev han sendte i fjor på denne måten: «Takk namsmann. Ikke utenkelig at jeg besøker dem med en revolver i handa».

Artikkelen fortsetter under videoen:

Seier for ytringsfriheten

Namsfogden har anmeldt denne saken, men vi ønsker ikke å kommentere politiets belsutning om å henlegge den, sier namsfogd Jørn Fjeld. – Vi tar henleggelsen til etterretning, sier han.

Forsvarer for Rolf Opås, advokat Harald Otterstad, vil derimot gjerne kommentere: – Dette er en stor seier for yrtringsfriheten. Påtalemyndigheten tok nok ikke sjansen på å ny runde i tingretten, sier Harald Otterstad, som i fall saken måtte føres på nytt forlangte at den kom opp for en annen tingrett enn Frredrikstad.

Dette er blitt en meget merkelig sak

Dømt og henlagt

– Vi er tilfreds med utfallet, men dette er blitt en meget merkelig sak, sier advokat Otterstad.

Først ble Rolf Opås dømt i tingretten for å ha fremsatt revolvertrusler. Otterstad anket saken til lagmannsretten på skyldspørsmålet. Lagmannsretten ga Otterstad og Opås medhold, og saken skulle egentlig opp for høyere rett. Men så ble det påpekt at tingretten ikke var lovlig sammensatt. Saken manglet meddommer. Dermed forelå ingen rettskraftig dom mot Rolf Opås.

Onsdag ble det kjent for partene at politiet ikke kommer til å prøve å få Opås dømt i enda en tingrettsrunde.

«De underrettes herved om at for deres vedkommende er forholdet henlagt etter bevisets stilling», skriver påtaleansvarlig Arild Knut Eikås i brevet fra Østfold politidistrikt til Fredrikstadkunstneren.

Brast i gråt

– Jeg har brukt halvannet år på disse folkene. Det har vært en forferdelig belastning for meg, sier Rolf Opås, før han brister i gråt - både lettet over henleggelsen og over endelig å være ferdig med saken.

Her kan du se hvordan Rolf Opås både jubler og gråter

Artikkeltags