– Jeg håper å ha den ferdig i løpet av året, sier filmskaper Terje Fjellvang (46) til Fredriksstad Blad. Han er nå i sluttfasen i arbeidet med dokumentaren «Art Ranger Camp», en rapport fra området der Ingar Aasen, alias «Art Ranger», har hatt kontroversiell omgang med sigøynere og romfolk, ved å ta dem inn i varmen og gi dem husly og mat, til stor forargelse for deler av lokalbefolkningen.

Se vårt 20 minutter lange portrett av «Art Ranger» nederst i saken.

Rundt 20 personer bodde på campen, og særlig oppsto problemer knyttet til gjenstander som forsvant fra gjenvinningsbedrifter på industriområdet.

Les også: Art Ranger får fire mål gratis grunn

Nektet å signere

Den årelange krangelen med Fredrikstad kommune, fordi han okkuperte en del av et industriområde og bosatte seg der, førte til enda mer krangel i 2011, da politikerne til slutt bøyde av, lot være å lytte til alle kravene om å få ham kastet ut, og tilbød ham en gratis leiekontrakt.

Nå lagde kunstneren nytt bråk. Han ville ikke ha kontrakten, viste til at han fra før av hadde en muntlig avtale, og at han ikke ville signere den.

Les også: Her regjerer Ingar Aasen

Ingen okkupasjon

Etter mye om og men signerte han likevel, noe som førte til ny motstand fra deler av lokalbefolkningen – som ikke kunne forstå hvorfor en kunster som solgte dyre kunstverk fikk gratis tomt, siden ingen andre i kommunen hadde opplevd å få en slik gave.

Det var ingen okkupasjon, han fikk lov til å bo der

– Det var ingen okkupasjon. Ingar Aasen har fått lov til å bo der i 17 år. Da han i to år ikke ville undertegne avtalen, bodde han der ulovlig, men nå er avtalen signert og alt er i orden, forklarte Fredrikstadordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) da striden endelig var løst i 2011.

At kommunen ikke tar betalt for tomteleien, syntes heller ikke ordføreren var unaturlig.

– Mange andre leier billig grunn av kommunen, noen bruker den gratis.

Les også: Umenneskelige forhold

Kunstneren fotfulgt

Det er altså Fredrikstadmannen Terje Fjellvang (46) som er mannen bak en helt ny dokumentar om kunsteren på Øra industrimråde. – Vi skal nå ha en førvisning av filmen for et invitert publikum, vurdere mottakelsen og eventuelt gjøre korrigeringer. Men nå er det ikke mye igjen, sier Fjellvang. Etter det Fredriksstad Blad forstår, vil dokumentaren bli ferdig i år - og dretter vil den bli forsøkt solgt for visning.

Art Ranger har tidligere fortalt Fredriksstad Blad at filmskaperen har fotfulgt kunstneren i perioder, og selv bodd inne på campen, blant skrot og rot og utrangerte kjøretøyer, som fungerer som atelier, oppholdsrom og bolig for Ingar Aasen.

– Det blir spennende å se resultatet, sa Art Ranger da Fredriksstad Blad selv lagde et lengre TV-intervju med ham tidligere i år.

TV-portrett allerede laget

 – Jeg har lyst til å fange lyset, sier han i dette intervjuet, om kunstverkene sine – som nå er verdt mange tusen pr. stykk. Her forteller han også om sin alkoholisme, og sin vei ut av rusmisbruket.

– Oppvekstårene, og 12 år med rus, frem til jeg var 27, har lært meg å forstå at livet ikke er en enkel reise, sier Art Ranger.