Gå til sidens hovedinnhold

– Bør få 2 år og 6 mnd. i fengsel

Artikkelen er over 9 år gammel

Aktor vil ta fra ham jobben og sende den sextiltalte politimannen 2 år og seks måneder i fengsel.

– Påtalemyndigheten mener at han skal dømmes for alt han er tiltalt for, og at han bør dømmes til 2 år og seks måneder i fengsel, samt tap av stillingen som politimann. For fremtiden bør han også bli fratatt retten til å innha en politistilling, sa aktor Guro Kleppe mandag ettermiddag i Moss tingrett.

–  Opptreden hans viser at han ikke har den nødvendige integriteten til å være politimann, begrunnet Kleppe. 

- Viser overgrep mot barn

Aktor mener at den tiltalte politimannen hadde sju filmer og seks bilder som viser overgrep mot barn, enten alene eller sammen med voksne.

–  Da bildene ble beslaglagt, hadde de i over ett år ligget på datamaskinen til tiltalte. Han er etter eget utsagn datakyndig og er godt kjent med straffeloven, etter å ha vært etterforsker av sedelighetssaker siden 2004. Så han hadde alle muligheter til å slette disse bildene. Men det gjode han ikke, sa Kleppe i Moss tingrett.

– Bilder tatt i jenterom

Med "barn" menes personen som enten er eller fremstår som under 18 år.

– All befatning med slikt materiale er straffbart, og det er bare det man helt uforskyldt får tilgang til, som kan være straffefritt, sa Kleppe.

Sexbildene som er blitt beslaglagt på den private pc-en til politimannen, har han enten lastet ned selv eller fått tilsendt fra andre nettbrukere.

Bildene viser helt klart å være jenter som enten er eller fremstår som barn under 18 år. De er tynne, har en sped kroppsbygning og er tatt i et jenterom. Og der jentene eventuelt har klær på seg, så tyder klærne på at det er unge jenter det er snakk om. I tillegg har han aktivt videresendt bildene til andre nettbrukere, sa Kleppe i prosedyren sin. 

Politimannen fra Råde er også tiltalt for å ha bidratt til spredning av barnepornografisk materiale.

– Et utvilsomt misbruk

Høsten 2009 lånte politimannen 2000 kroner til "Mia", og han skal ha fått tilbakebetalt pengene ved at han via webkamera fikk se at hun hadde sex med kjæresten sin.

–  I én av chatteloggene vi har beslaglagt, går det flere ganger klart frem at dette var en måte å betale ned på lånet hennes, sa aktor i prosedyren sin.

På dette tiltalepunktet er politimannen tiltalt for å ha brutt prostitusjonsparagrafen.

– Dette fremstår som et utvilsomt misbruk av hennes sårbare situasjon, som han kjente godt til. Han oppnådde en fordel; han fikk tilbakebetalt lånet i form av seksuelle bilder, lydfiler og direkte overføringer, sa Kleppe.

–  Hadde sex på en hytte

I januar 2010 hadde tiltalte sex med en 18 år gammel jente på en hytte, ikke langt fra Gol.

–  Han utga seg som modellfotograf, sa han hadde erfaring og kontakter. Han fortalte også at han jobbet i politiet, og da de møtte hverandre, hadde de seksuell omgang. Hun var 18 år, han 25 år eldre, sa Kleppe.

–  Hun forklarte i retten at hun på forhånd forventet at de skulle ha sex, men ikke at han skulle ta nakenbilder av henne. Hun lot seg overtale fordi han var en autoritet for henne, hun er fra et lite sted der man har stor respekt for en politimann, sa hun videre.

Politimannen tok seksuelle bilder av jenta, bare iført politilue og politiskjorte.

–  Hun var redd for at bildene skulle komme på avveie, men følte seg tryggere fordi han var en politimann, sa Kleppe.

–  Hadde sex med to jenter

Aktor sier den sextiltalte politimannen mangler troverdighet og mener det ikke er tvil om at han ved tre anledninger har hatt sex med to unge jenter.

Bevisene er blitt fremlagt, og aktor er i full gang med sin prosedyre mot den tiltalte politimannen og lokalpolitikeren fra Råde.

– Tiltalte er svært opptatt av unge jenters seksualitet, og jeg mener at retten kan legge til grunn at de utover enhver rimelig tvil hadde sex, slik det står i tiltalen. Om dette skyldes et overmaktsforhold, er noe retten skal ta stilling til, sa aktor Guro Kleppe.

– Visste han var politimann

Hun siktet til det første tiltalepunktet, som går på at politimannen for åtte-ni år siden skal ha hatt sex med "Mia", den hovedfornærmede i saken. Hun er nå blitt 24 år, men var den gang bare 16-17 år gammel.  

– Han er 20 år eldre enn henne, og han visste at hun måtte ta mye ansvar hjemme og fikk tidlig vite om hennes spiseproblemer. I retten har hun forklart at hun visste at han var politimann og at dette var et tema mellom dem allerede på det første møtet. Hun har forklart at hun hadde behov for en voksen som brydde seg, og at situasjonen i hjemmet ikke var ok. Dere har sett henne i retten som 24-åring, og det er ingen grunn til å tro at hun som 16-17-åring fremsto som mer moden enn det hun var da, sa Kleppe.

Det første tiltalepunktet har en en strafferamme på seks år. Hittil i prosedyren har ikke aktor kommet med noen formildende omstendigheter.

– De hadde også sex i Oslo

Ifølge tiltalen skal politimannen ha gitt "Mia" (24) råd i vanskelige livssituasjoner og  hatt sex med henne på et hotellrom i Oslo i 2008, over seks år etter at de skulle ha hatt sex for første gang.

– Både tiltalte og fornærmede har forklart seg sammenhengende om besøket i Oslo. Det er ikke mye som skiller forklaringene, bortsett fra om den fysiske kontakten dem imellom omfattet seksuell omgang, sa Kleppe. 

I 2008 var "Mia" blitt 22 år. Første gang hun møtte den tiltalte politimannen, var hun tenåring.

–  Det er ingenting som tilsier at forholdet dem imellom var blitt mer likeverdig, og jeg mener at hun i 2008 fortsatt hadde et tillits- og avhengighetsforhold til ham som han utnyttet, tilføyde hun.

– Avhør først, så sex

I samme tidsrom som politimannen avhørte en mindreårig jente i en sedelighetssak, skal han ha hatt sex med "Anne", som den gang var bare 16 år.

Bare 14 dager etter at den sextiltalte politimannen hadde avhørt henne på lensmannskontoret, hentet han henne i Moss sentrum.

– Hun har forklart i retten at hun ikke visste hvor de skulle. Han kjørte til hotell Marché i Rygge. De gikk rett inn på rommet, og han satte seg i senga, hun på en stol. Han spurte om hun ville sette seg ved siden av ham i senga, og hun svarte hun hadde det fint der hun satt. Men da han sa at han skulle reise seg opp og bære henne bort til senga, så gikk hun frivilig bort, sa Kleppe i retten.

– Han har forklart i retten at han hadde flere møter på hotell Marché denne dagen, men at han ikke hadde planlagt at han skulle bestille et rom. Etter egen forklaring tok han henne med på rommet fordi han ville høre hvordan det gikk med henne. Han har forklart at det ble en tullete tone mellom dem; han hadde armen rundt henne, og de halvsatt i senga. Han har forklart at han tok på kroppen hennes, men ikke på hennes kjønnsorgan, sa aktor videre.

– Er ikke troverdig

Hun kjøper ikke forklaringen til den sextiltalte politimannen.

– Hans forklaring er vag om detaljene og fremstår ikke som troverdig, sier Kleppe.

Hun mener at det ikke er tvil om at politimannen hadde sex med 16-åringen. 

– Spørsmålet blir da om han oppnådde dette på grunn av et overmaktsforhold. Dette fremstår som et klart og svært alvorlig misbruk av tillits- og avhengigsforhold, sa Kleppe. 

– Da han avhørte henne som fornærmet i en sedelighetssak, så hadde han i lang tid chattet med henne under falsk identitet. Via mailadressen "Orgasmeksperten" så utga han seg for å være en kollega av seg selv, drev med eksplisitt sexprat og fikk henne til å snakke om det kommende politiavhøret som han selv skulle gjennomføre, sa hun videre.

- Misbruk av overmaktsforhold

- Gjennom sin etterforskning av sedelighetssaken visste han mye om hennes sårbarhet. Han visste om hennes unge alder, at hun hadde få venner og hadde hatt en eldre kjæreste. Og at han skulle møtte henne på et hotell for å høre hvordan det gikk med henne, er uten troverdighet, fremholdt Kleppe.

- Da han hadde sex med henne, så var det misbruk at det overmaktsforholdet som han hadde overfor henne. Fra det møtet de hadde i mai 2009 og helt frem til mars 2010 fortsatte han å mase om å få treffe henne, og hele tiden med henvisning om hva han ønsket å gjøre med henne, tilføyde hun. 

– Mange navn og detaljer

– Ærede tingrett. Etter flere uker med bevisførsel og mange navn og mye detaljer er det nødvendig å sortere informasjonen som er relevant for det dere skal vurdere – om tiltalte er skyldig i forhold t tiltalen eller ikke. Rett og slett hva som er relevant for skyldspmålet, 

Slik innledet aktor Guro Kleppe prosedyreinnlegget sitt.

– Skal ikke dømmes moralsk dom

– Vi har sett filmer, bilder og hørt opplesning av chattlogger og forklaringer som kan opprøre og forarge. Men jeg vil minne om at det ikke skal dømmes moralsk dom. Retten skal ta stilling til om de handlingene han har gjort, rammes av straffeloven, sa hun videre.

I beviskjeden mot politimannen er det blant annet blitt fremlagt bilder, sexfilmer og en rekke tekniske bevis. Totalt er det 25 tiltalepunkter. 

– Det er kun tiltalens post 9 som gjelder handliner utført i polititjenesten. De andre tiltalepostene går ikke på handlinger utført i tjenesten.

Les også: - Jeg visste ikke om den fiktive identiteten

Les også: - Ble altfor mange løgner

Les også: – Jeg utga meg for å være "Henriette"

Les også: - Det var ekkelt å møte ham

Les også: – Jeg ble kontaktet av "orgasmeeksperten"

Les også: – Hun opererer i en fantasiverden

Les også: – Jeg er uskyldig

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.