– Nei, nå er vi ferdig med vår planlagte tretrinnsrakett. Det sier Gustav Thorsø Mohr (59) som driver Thorsø Herregård i Torsnes sammen med kona Lise Thorsø Mohr (56).

– Avslutter nå

– Så uansett utfall av jordbruksoppgjøret, bøndene kommer ikke til å lage ny aksjoner ?
– Nei, protesttoget i Oslo er avslutningen på tretrinnsraketten. Vi startet med å sette ut kjempeegg med «Hønse-Jens». Så var det brødaksjonen, sier Gustav T. Mohr.

Mandag var ekteparet Thorsø Mohr i Oslo sammen med kolleger med ringende kubjeller og poengterte slagord på bannerne. Landets bønder toget seg gjennom Oslo sentrum til Stortinget og Statsministerens kontor.
– Stemningen er helt fantastisk her, sier Lise T. Mohr på telefon fra protesttoget.

Arrangørene anslår at så mange som 2.200 bønder og sympatisører deltok i protesttoget.
Fra Østfold deltok rundt 250 bønder og 10 traktorer.

Det er 12 år siden sist Gustav Mohr protesterte mot et jordbruksoppgjør.

Blokkerte kornmølle

Mohr, som er leder av Torsnes bondelag, var en av bøndene som før nasjonaldagen, blokkerte Bjølsen Valsemølle i Oslo.

– Hva tror du Fredrikstad-folk tenker om bøndene etter vårens aksjoner?
– Jeg synes tilbakemeldingene har vært veldig positive. Det virker som de aller fleste ønsker å ha et norsk landbruk, mener Gustav T. Mohr.
Lise T. Mohr, som sitter i fylkesstyre til Østfold Bondelag, har delt ut flygeblader etter at forhandlingene med staten ble brutt.

Det virker som de aller fleste ønsker å ha et norsk landbruk

– Jeg regnet med at det skulle være mange sinte folk vi måtte diskutere med. Men det skjedde ikke. Det virker som om folk den siste uken har fått øynene opp for norsk matproduksjon. Vi har virkelig klart å få frem budskapet vårt, sier Lise T. Mohr.

Gustav T. Mohr forteller at flere Østfold-bønder i går holdt seg hjemme.
– De måtte prioritere våronna. Mange lokale bondelag har slitt med å få med medlemmer til Oslo, sier Mohr, som tirsdag er tilbake på traktoren. Jorden skal pløyes før maisfrøene kommer i bakken.