– Det er jo rett og slett diskriminering. Det går ikke an, sukker Henriks mamma, Line Leren, til f-b.no.

De to tiåringenes klasse skulle på en planlagt klassetur til Gamlebyen i Fredrikstad torsdag, men verken Linnea eller Henrik fikk være med i rutebussen som skulle frakte barna til de drøye seks kilometerne til Gamlebyen, fordi rullestolene deres opptok for stor plass i bussen og kunne oppta plasser fra andre passasjerer, ifølge Leren.

Les også: Frustrert over dårlige rullestol-forhold.

Nektet adgang

Mens resten av klassen hadde dratt i forveien, ble Linnea og Henrik nektet adgang på bussen da den kom til bussholdeplassen utenfor skolen.

Vi valgte å endre planene og ta med Linnea og Henrik på en tur i nærområdet i stedet

Rektor ved Borge skole, Else-Marit Barth-Hansen, forklarer at det ble bestemt dagen i forveien at Linnea og Henrik skulle få være med på turen.

– Vi fikk beskjed om at bussen kun hadde plass til én rullestol, så da valgte vi å endre planene og ta med Linnea og Henrik på en tur i nærområdet i stedet for, forklarer hun til f-b.no.

Ifølge Line og Linneas mor, Celina Sjøberg, var versjonen de fikk fra skolen, en helt annen.

– Da Linnea kom hjem fra skolen sto det i kontaktboka hennes, som er Linneas talerør siden hun ikke har språk, at verken hun og Henrik ikke fikk være med bussen fordi det kunne komme andre mennesker på bussen fra andre holdeplasser, og at de da ville oppta plasser fra dem, sier Celina.

Det samme hadde skolen forklart til Line da hun hentet Henrik på skolen.

– Hvis det ikke var plass til begge, men bussen hadde hatt et slags oppbevaringsrom, kunne man slått sammen vogna til Henrik også, for han klarer å gå inn i bussen, sier Line.

Les også: Henrik Andreas endte i rullestol etter massiv mobbing.

– Det gjør vondt i mammahjertet

Linnea er multihandikappet, og har cerebral parese, skoliose og epilepsi. Hun er blind, hun har ikke språk, hun kan ikke tygge, og hun kan verken gå eller krype. Henrik har lite språk og cerebral parese. Foreldrene til de to tiåringene er oppgitt over at ingen sto på hardere for at de skulle få være med, og mener det er på tide at noen nå tar opp kampen for rullestolbrukere.

– Det gjør vondt i mammahjertet mitt. Jeg forstår at Linnea ikke kan delta i vanlige, faglige timer hvor hun må være stille, men det er nettopp derfor det er så viktig at de får delta på aktiviteter hvor de faktisk kan være med.

Mens Linnea og Henrik var på tur i området rundt Borge skole, dro resten av klassen til Gamlebyen som planlagt.

– Linnea kan ikke kommunisere på samme måte som et funksjonsfrisk barn, men når man ser hvordan hun lyser opp og reagerer når de andre barna i klassen hennes kommer bort til henne, så ser man hvor viktig det er for henne, forklarer Celina.

Les også: Mens Birger jobbet frivillig for SOS Barnebyer, har en tyv tatt ut lommeboken hans fra en lukket lomme hengende på den elektriske rullestolen.

Ga ikke beskjed på forhånd

Markedssjef i Østfold Kollektivtrafikk, Kjetil Gaulen, kjenner ikke til situasjonen når f-b.no ringer ham, men forklarer at det er vanlig at skoler som skal på tur tar kontakt med busselskapet på forhånd for å gi beskjed dersom de har elever med spesialbehov.

– Hvis en skole skal på skidag, for eksempel, er det naturlig at de ringer på forhånd og gir beskjed om dette. Det opplever vi samtidig at mange også er flinke til å gjøre dersom det gjelder barn med spesielle behov som skal være med bussen, sier han.

De er ikke med på alle klassens aktiviteter, men omtrent en brøkdel

Barth-Hansen ved Borge skole medgir at ingen tok kontakt med busselskapet dagen i forveien, og tror det skyldes at avgjørelsen om at Linnea og Henrik skulle være med, ble tatt dagen kun én dag før den planlagte klasseturen.

– Det ble bråbestemt at de skulle være med sammen med resten av klassen. De er ikke med på alle klassens aktiviteter, men omtrent en brøkdel, så da valgte vi å endre planene og ta dem med på en tur i nærmiljøet rundt Borge skole i stedet, forklarer hun.

– Noen burde tatt ansvar

Line og Celina reagerer på denne forklaringen, og mener noen burde tatt ansvar for at begge burde få være med resten av klassen.

– Det er klart man reagerer på at ens eget barn ikke får være med. Det er vanskelig å forestille seg at dette hadde skjedd dersom det var to funksjonsfriske barn som ikke fikk plass i bussen, sukker de.

— Vi har ikke hatt slike problemer tidligere, og har ikke noe uoppgjort med skolen, men mener at det burde vært gjort mer for at Linnea og Henrik skulle få være med, legger de til.

FBTV: Bjørn mekker Harley-Davidson fra rullestolen.