Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn seilte jorden rundt - alene

Artikkelen er over 9 år gammel

De siste seks årene har Bjørn Jansen (64) reist jorden rundt. Alene. Nå er han hjemme igjen, men lengter tilbake til havet.

Selv om Bjørn Jansen fra Fredrikstad har oppfylt drømmen han har hatt siden han var 20 år – drømmen om jordomseiling – ville han aldri trodd at han kom til å gjøre det solo.

Del på Facebook

Tahiti og New Zealand

Men det ble solo. I seks år.

– Ja, sånn ble det og det er gått veldig bra, sier han. Båten hans ligger fortøyd mellom Værstebrua og gangbrua, og ved første øyekast er det vanskelig å tenke seg at denne båten på om lag 30 fot har opplevd storm utenfor England, seilet inn i fotografiske farvann ved Tahiti og Bora Bora og reist ni måneder fra Panama til New Zealand. Men det har den.

– Hver time du seiler blir ikke fratrukket fra livet ditt, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)
s
FLOTT: Bjørn Jansen seilte alene i 6 år i den 31 fots seilbåten, som heter Josephine.

Fantastiske solnedganger

Seks år på havet kan være ensomt, tror nok mange. Men Jansen har møtt mange mennesker. Mange spennende seilere.

– Dessuten; det er verre å være alene i land sammen med mennesker, enn alene ute på havet. Havet er aldri det samme, himmelen forandrer seg og du får se fantastiske solnedganger, forteller Jansen med innlevelse.

(Saken fortsetter under bildet)

KONTAKT: Gjennom navigeringssystemet kunne Bjørn holde kontakten med andre seilere.

Engstelig, men ikke redd

Men han har vært heldig. Det har vært få møter med kraftig uvær. Og det er kun varslet om uvær, som gjør han engstelig. Er det først i gang, må det bare få holde på.

– Seilet står til vinden. Så det er bare å legge seg om nettene, og skulle jeg komme litt ut av kurs, betyr det ikke noe med noen ekstra nautiske mil, for du har jo hjemmet med deg.

(Saken fortsetter under bildet)
l
MAGISK: Her ligger Josephine ved Moorea - også kalt den "magiske øya".

Blir en vinter i Norge

De beste opplevelsene hans hadde han i Fransk-Polynesia, Fiji og New Zealand. Der ble han som seiler tatt veldig godt imot av åpne og hjelpsomme mennesker. Og han lengter tilbake.

– En vinter i båten, så lengter jeg nok ut igjen. Jeg har hatt lyst til å reise hele mitt liv, og nå har jeg muligheten. Havet har meg nå, sier den garvede sjømannen mens seilbåten hans Josephine dupper varsomt ved brygga i Glomma.

(Saken fortsetter under bildet)
l
PÅ LAND: Her er Josephine på land i Trinidad.

Del på Facebook

Konrad (8) selger pappas våtdrakt for å dra på jordomseiling

Lang tur for liten familie