Bipolar superstar

Stig Mass Andersen håper han kan hjelpe andre med videobloggen "Bipolar superstar" og foredragene sine. Selv fikk han diagnosen i 2009, og forteller at det faktisk også har kommet gode ting ut av diagnosen.

Stig Mass Andersen håper han kan hjelpe andre med videobloggen "Bipolar superstar" og foredragene sine. Selv fikk han diagnosen i 2009, og forteller at det faktisk også har kommet gode ting ut av diagnosen. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

En drøy uke etter at Alligator X-vokalist Stig Mass Andersen hadde rocket Fredrikstad på CC Cowboys-konsert i fjor, ble han innlagt på sykehus. Nå har han startet videoblogg for å hjelpe andre.

DEL

– Jeg angrer ikke på konserten, jeg kan ikke angre på det. Den var fantastisk morsom å få med seg, og vi hadde jobbet hardt mot både den og platen vår. Men et kjennetegn de gangene jeg ble syk, var at når jeg gjorde det veldig bra på ett felt, følte jeg at jeg måtte prestere like bra på alle andre områder, også. Trene nok, være sosial med venner, gjøre det bra på jobben – jeg prioriterte ikke ned noe. Men dette er noe jeg har jobbet mye med det siste året og har blitt bedre på nå.

29. juni i fjor skapte vokalisten og låtskriveren fra Rolvsøy het stemning på Damskipsbrygga som oppvarmere for CC Cowboys. 8. juli var han på sykehuset igjen. Som sagt uten å angre på hardkjøret som kan ha vært med på å pushe frem en ny tung periode.

Bruker blogg for å hjelpe

I disse dager forteller han offentligheten om hvordan dette livet, livet med diagnosen bipolar lidelse, arter seg gjennom oppstarten av videobloggen "Bipolar superstar". Han har også tenkt å holde foredrag om samme tema.

– Jeg håper jeg kan skape litt mer positivt fokus rundt dette med psykisk helse. Det er jo slik at alle kan være en superstar, og man trenger ikke noe kamera for å være det. Man kan være det for hverandre. Jeg ønsker rett og slett å bidra til at folk blir mer vant til å prate om det, sier Mass Andersen.

Hans historie og liv i dag, handler stort sett om å ha det bra og ha en helt normal jobb som kundekonsulent. Men han ønsker å hjelpe andre ved å fortelle om veien dit og hvordan man stort sett holder seg der når man har diagnosen bipolar lidelse.

Går opp og ned

Det hele startet for fem år siden.

– Jeg opplevde noe tøft som gjorde at jeg gikk inn i en depresjon. Det var en såpass tøff hendelse, at helsepersonell så på det som en naturlig ting at jeg var deprimert. Men så kom det en ny episode i 2009. Da fikk jeg diagnosen og fra da av har jeg jobbet ut fra å lære meg å leve med det, forteller Mass Andersen.

Det har gått opp og ned.
– Det er en grunn til at jeg har kalt foredraget "fra senga til hverdagsscenen". På det verste, var det veldig ensomt og angstfylt. Det aller verste var kanskje at jeg ikke engang stolte på mine aller nærmeste. Nå går det så bra at jeg håper jeg aldri blir såpass syk igjen, sier Mass Andersen.

– Alle er litt bipolare

Selv ønsker han egentlig å kalle diagnosen "bipolar egenskap" fremfor å dra inn begrepet "lidelse".

– Alle er jo litt bipolare i den forstand at alle har to poler og går litt opp og ned, men den bipolare lidelsen gjør nok at jeg kan gå et steg lenger. Jeg har for eksempel opplevd å ha en oppfatning av omgivelsene som jeg er alene om å ha, enten det har vært positive eller tunge ting.

– Når jeg har det bra, har jeg lært såpass mye gjennom det jeg har opplevd, at jeg alt i alt har kommet veldig mye mer styrket ut av det. Man kan få noe bra ut av det. Diagnosen i seg selv er jo, iallfall for min del, mani og depresjon og angst. Jeg tror jeg har kommet så langt ut i følelsesregisteret at jeg kan bruke det til å styrke meg i hverdagen. Når jeg er manisk, har jeg veldig mye positive tanker om meg selv. Da er det godt at jeg skriver mye og kan se tilbake på dette i etterkant, fortsetter han.

Det er to år siden han fikk ideen til å lage videobloggen.

– Jeg har trengt tid på å bygge meg opp, både på grunn av diagnosen og til å være klar for å stå frem med noe så personlig, sier Mass Andersen. Reaksjonene, både på bloggen og åpenheten i forkant, har vært positive. Arbeidsplassen hans, Skandinaviska Enskilda Banken i Oslo, har stilt seg først i køen for å kjøpe foredraget.

– Var veldig redd

– Jeg var veldig redd for hvordan de ville ta det, husker jeg, det var enormt vanskelig å fortelle det. Men det er bare blitt mer og mer vanlig å prate om det, og jeg føler at får en trygghet og respekt for at jeg har våget å gå ut med det.

Alligator X, som fikk gode kritikker i FB for sin første plate for nesten et år siden, har tatt en pause for en stund.

– Jeg har på en måte tatt en slags pause mens jeg holder på med dette prosjektet, iallfall en stund. Jeg må nok fokusere på ett prosjekt av gangen, sier han.

 

Artikkeltags