Bilister risikerer at bompenger går til tog

Det vil bli mulig å få rabatt ved forhåndsbetaling på bomstasjoner også i fremtiden.

Det vil bli mulig å få rabatt ved forhåndsbetaling på bomstasjoner også i fremtiden. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) vurderer å bruke bompenger for å bedre togtilbudet.

DEL

– Vi har bedt om en vurdering av om dette lar seg gjennomføre, sier Arnstad til Jernbanemagasinet.

Vurderingen skal utføres av Vegdirektoratet og Jernbaneverket. Konklusjonene skal foreligge i løpet av høsten, skriver Dagsavisen.
Ideen er ikke ny. Miljøorganisasjonene har tidligere oppfordret til en slik løsning. Det har også andre instanser. Den regjeringsoppnevnte Jernbanegruppa leverte i fjor en rapport hvor bompenger ble nevnt som en mulig finansieringskilde for framtidige og til dels svært kostbare jernbaneprosjekter.

Lovverket tillater at bompenger fra veitrafikken kan brukes til utbygging av kollektivinfrastruktur der slik utbygging kan føre til et bedre samlet transporttilbud, konkluderte Jernbanegruppa.

Arnstad sier til Jernbanemagasinet at "det å bruke avgifter fra vei til bane ligger i en juridisk gråsone, i alle fall utenfor de store bysentra". Hun har registrert at det er lokale ønsker om å finansiere jernbane ved hjelp av bompenger. Fylkesråd for samferdsel i Nord-Trøndelag, Tor Erik Jensen (Høyre), uttalte i 2010 at han gjerne ville bruke bompenger på mer og bedre jernbane. (©NTB)

Artikkeltags