Gå til sidens hovedinnhold

Bestakk bankansatte

Artikkelen er over 10 år gammel

Razzia i Fredrikstad sentrum. Falske lønnsdokumenter og falske takstpapirer. Kondemnable boliger solgt for millionbeløp. Ingrediensene er mange i norgeshistoriens største banksvindelsak.

En mossing er nå den første som er dømt i det omfattende sakskomplekset som ble kjent etter en politirazzia i Fredrikstad sentrum i mai i fjor.

Moss tingrett slår nå fast at 35-åringen får ett års fengsel - hvorav seks måneder gjøres betinget med prøvetid på to år. Han må dessuten betale tilbake 1,4 millioner kroner etter svindelaffæren han ble lokket inn i av en av sine to brødre - som begge er involvert i svindelen. De to brødrene regnes for å være blant hovedmennene i hele saken.

"Fortjenesten" hans var på 400.000 kroner. De involverte bankene skal være fralurt et sted mellom 100 og 150 millioner kroner.

Kondemnabel rønne steg kraftig i pris

Saken gjelder for 35-åringens vedkommende til sammen fire eiendommer. Ifølge dommen bidro mannen betraktelig til oppklaring av den store svindelsaken og til større forståelse for metoden hos politiet ved både å forklare seg og ved å bidra med viktig papirdokumentasjon underveis i etterforskningen.

Svindelen skal ha foregått ved at de involverte "blåste opp" prisene på en rekke boliger rundt om i Østfold - også i Fredrikstad. Deretter forfalsket de lønnsdokumenter og takstpapirer, slik at bankene ga låntakere mye større lån enn de ellers ville ha gjort. Når lånet så ble misligholdt, måtte bankene ta tapet.

En av eiendommene 35-åringen hadde befatning med var ansett som kondemnabel og uten bad og toalett, og likevel "økte" den 2,7 millioner kroner i verdi på knappe seks måneder.

I overkant av 30 personer har siden i fjor vært pågrepet og siktet i saken, men har sluppet ut igjen i tur og orden. På ett tidspunkt skal også en takstmann fra Fredrikstad ha vært blant disse.

Ingen "hovedmann"

"Siktedes rolle har vært underordnet. Han har medvirket ved tre av salgene som fiktiv selger og oppgitt feilaktige beløp i kjøpekontraktene. Han ble anmodet om dette av sin bror. Siktede har således ikke hatt egne økonomiske interesser knyttet til tre av salgene," heter det i dommen.

Videre:

"I forbindelse med de tre første salgene visste ikke siktede at banktjenestemenn ble bestukket. Han kjente imidlertid til at de fiktive kjøpekontraktene medførte at egenkapitalen til kjøper fremsto som høyere enn hva den faktiske var i forhold til banken."

Strafferabatt

Ifølge dommen avstedkom tilståelsen fra 35-åringen strafferabatt på 1/3. Utgangspunktet for straffutmålingen var ett år og seks måneder, og retten har dessuten gjort seks måneder av straffen betinget med en prøvetid på to år.

Retten viser til at mannen har vist sterk vilje til å gjøre opp for seg, og fremstår som en angrende synder. Han har forsørgeransvar for kone og barn og har vært uten arbeid en tid som følge av saken.

Det er nå tre år siden de straffbare forholdene ble begått.

Avhørt folk utenlands

Det er både en takstmann, bankansatte og flere personer fra et kosovo-albansk miljø i Østfold blant de siktede og tiltalte. Disse har adresser i Fredrikstad, Moss, Sarpsborg og Sverige og har bakgrunn fra både Norge og andre land.

De som antas å være hovedmenn i saken, er fra det tidligere Jugoslavia og Tyrkia. Personene skal ha vært virksomme gjennom en rekke firmaer innenfor bygge- og boligmarkedet, samt i restaurantbransjen.

Politiet har avhørt personer både i Tyskland, Sverige og Norge underveis i etterforskningen.

 

Les også: Tok arrest i eiendommer for ti millioner kroner

Les også: Siktet for banksvindel-nå vil politiet ta eiendommene hans

Les også: Banksvindel-siktet løslatt fra varetekt

Kommentarer til denne saken