Gå til sidens hovedinnhold

Ber for ettervern

Artikkelen er over 10 år gammel

Elling Syrrist (50) vet hva ettervernet betyr. Han skal klare seg, men er bekymret for andre som er i den situasjonen han har vært.

Seksjon for omsorg og sosiale tjenester vil spare inn én million kroner innenfor rusomsorgen. Det legges opp til at dette tas innenfor ettervernet.

Livet tok feil vei

– Det vil være tragisk for mange om dette tilbudet kuttes, eller reduseres til et langt dårligere tilbud. Det må bare ikke skje, sier Elling Syrrist.


Elling var en ressursperson i Hvaler IL, og levde ellers et helt normalt liv som oss andre da livet gikk i stå for rundt ti år siden. Det ble alkohol, amfetamin, hasj, kriminalitet og fengselsopphold. Nå er livet på skinner igjen – nesten.

Del på Facebook
– Jeg har vært heldig. Jobbet jo med vedproduksjon på Skogland mens det prosjektet var oppe. Deretter hadde jeg plass i 12 uker på et behandlingshjem i Valdres, og da det var over ble ettervernet mitt holdepunkt.
– Siden august har jeg besøkt ettervernet tre dager i uken. Nå i det siste har jeg videre jobbet to ukedager på kafeen til Kirkens Bymisjon.
– Det er når man kommer ut etter behandling ettervernet er uhyre viktig. Det fungerer som knaggen for å skape et nytt liv, i et nytt rusfritt miljø.

Må ha nye «lekeplasser»

– Som tidligere rusmisbruker er du nødt til å skaffe deg det jeg kaller nye lekeplasser, leker, og nye lekekamerater. Gjør du ikke det havner du lett i det gamle miljøet igjen, påpeker han.
– Jeg vet ikke om det stemmer. Men jeg har hørt at blant dem som kommer inn i et fungerende ettervernstilbud etter behandling, klarer åtte av ti seg. Uten ettervern ramler åtte av ti utpå igjen. Jeg har vært heldig, men om tilbudet bygges ned synes jeg synd på dem som kommer etter meg, av.
Avdelingsleder for rustjenesten, Tom Gunnar Nilsen, jubler heller ikke over det foreslåtte innsparingstiltaket.
– Vi skal spare en million kroner, og ut fra en faglig vurdering ligger det an til å fjerne to årsverk fra ettervernet i sin nåværende form. Men tilbudet skal ikke tas bort. Brukerne skal få et alternativ, presiserer han. Ettervernet vil fungere som det gjør i dag, minst frem til møtet i sosial- og omsorgsutvalget den 14. april.
– Innen da må vi ha et alternativt klart. Og det må bli et nytt tilbud i mindre omfang, sier Nilsen.

Del på Facebook
– Ingen er glade for dette. Verken vi som jobber i ettervernet, eller politikerne. Ettervernet, slik det fungerer i dag med åpent for brukerne hver dag, har faktisk ord på seg for å være et meget bra tilbud, avslutter Tom Gunnar Nilsen.
 

Kommentarer til denne saken