– Bedre verden med dialekten vår

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Alexander Hermansen er ikke i tvil om at det hadde vært mindre krig her i verden hvis alle hadde snakket Fredrikstad-dialekt. Sånn i tilfelle noen lurer på hvorfor det er viktig å holde på dialekten.

DEL

– Jeg bruker å si at hvis alle hadde vært fra Fredrikstad, hadde det ikke vært krig i verden. Hvis alle hadde møtt hverandre med et «hællæ» ville isen blitt brutt og stemningen myknet, fastslår Alexander Hermansen ganske så skråsikkert.

Som eksempel nevner han en samtale han overhørte mellom to damer som snakket om en nabo – en nabo som hadde omkommet på en tragisk måte gjennom drukning.

– Takket være dialekten hørtes det tragiske nesten koselig ut, humrer Hermansen.

Et viktig «hællæ»

Han mener kampanjen som pågår nå for å få oss til å holde på Fredrikstad-dialekten og møte besøkende med et stort «hællæ» er viktig.
Det var mandag f-b.no fortalte om Visit Fredrikstad & Hvaler som har laget en kampanje rundt de kjente uttrykkene «hællæ» og «prekæs» – dels for å bygge oppunder vår egen stolthet rundt dialekten og bruke den aktivt når turister er på besøk.

Daglig leder Maya Nielsen håper ikke minst at befolkningen møter reiselivsaktørene som kommer til byen neste uke med et stort «hællæ».
Hermansen roser alle forsøk på å bygge oppunder dialekten vår.

– Det er kjempeviktig. Jeg har egentlig drevet den kampen selv i flere år. Når jeg leder kurs og konferanser med utenbys deltagere, pleier jeg alltid å innlede med en innføring i lokale ord og uttrykk, sier Hermansen som mener han har merket en holdningsendring til dialekten vår fra utenbys gjester.

– Ler med oss, ikke av oss

– Det er ikke noen tvil om det folk før oppfattet som dumt, corny og stygt, blir oppfattet annerledes nå. Gjestene synes fortsatt det er morsomt. Men nå ler de ikke av oss, men med oss, påstår Hermansen.
– Er du sikker på det?
– Det er jeg helt overbevist om!
Om ikke Fredrikstad-dialekten er det eneste som skal til for å skape fred i verden, mener Hermansen den iallfall er viktig å holde på fordi den er en del av identiteten vår. Den sier noe om hvem vi er, mener han,
– Vi er litt laidbacke, vi er lugne. Vi er kule, er det til og med noen som mener at vi er. Og det gjenspeiler seg i måten vi snakker på. Én ting er ordvalget, en annen ting er tonefallet. Jeg får ofte høre at dialekten vår er koselig. Større kompliment enn det kan du vel knapt få – det er helt rått.

Berømmer ordføreren

Da f-b.no var innom hos frokostgjengen på Odds konditori til morgenen tirsdag, mente noen av de faste karene at det er mye komplekser rundt Fredrikstad-dialekten på rådhuset. «Ta en tur på Løkkeberg (Lykkeberg) og hør på målet døms», ble det sagt.
Hermansen er ikke helt sikker på om han er enig i at politikerne er dårlige til å snakke dialekt.
– Jeg synes jo at vi har en ordfører som er en god bruker av fredrikstaddialekten. Han har en miks, han, som de fleste av oss andre. Men jeg synes Jon-Ivar Nygård er god på å vise hvor han er fra. Han prekær.
 

SE VIDEO: PREKÆS

SE VIDEO: HÆLLÆ


Artikkeltags