- Det var bare en spøk. Jeg løftet på livbøyen og skulle tulle med en venn. Og da ble jeg observert av politiet, som ga meg en leksjon og et forelegg, sier 26-åringen.

5000 kroner og en "leksjon"

Det lyder på hele 5.000 kroner - noe mannen har nektet å akseptere på grunn av beløpets størrelse. Dermed må han møte i retten kommende uke og argumentere for hvorfor han ikke har villet akseptere forelegget. Dermed må retten vurdere saken på nytt i form av en dom istedet.

"Søndag 19. mai 2013 kl. 21.07 i Storgata i Fredrikstad tok han en livbøye fra TRYG og bar denne rundt i området hvor det var restauranter og mange mennesker," er det eneste som står oppført i forelegget.

26-åringen bedyrer at han ikke rakk å gå to meter engang før patruljen stanset opp:

- De spurte jo selvfølgelig hva jeg holdt på med og hvorfor. Jeg kunne jo ikke si annet enn at det var en dum spøk og prøve å holde maska litt ettersom jeg var beruset. Så fikk jeg beskjed om å gå hjem - noe jeg gjorde, sier han.

- En fillesak

Han er ikke spesielt begeistret for politiets ressursbruk i dette tilfellet:

- Jeg synes dette er bortkastet tid og dårlig bruk av ressurser. Dette er jo bare en fillesak. Derfor synes jeg de kunne visst litt hensyn når det gjelder størrelsen på forelegget. Og livbøyen henger der like fin enda og uten en ripe.

- Dette var nok bare en for rolig dag for politiet. Forelegget er jo greit i forhold til at jeg gjorde noe som jeg ikke burde ha gjort. Men å måtte bruke tinghuset og en høring er vel å ta i, sier han.

Fredrikstadmannen må svare for det politiet mener er brudd på Straffeloven § 350 første ledd:

"...for ved slagsmål, støy eller annen utilbørlig atferd å ha forstyrret den alminnelige fred og orden, den lovlige ferdsel, omgivelsenes nattero, eller omgivelsene på et sted hvor han uberettiget forble tross pålegg om å fjerne seg."

Betales ikke boten, innebærer det ti dagers fengsel. Men nå vil 26-åringen altså ha prøvd saken rettslig i tingretten.