Banksvindel med navnløse bakmenn gir hodebry

I retten.Statsadvokat Peter Johansen (midten).Foto: Stig Nilsson

I retten.Statsadvokat Peter Johansen (midten).Foto: Stig Nilsson

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Banksvindelsaken er inne i sin andre uke i Fredrikstad tingrett. Sentralt i forklaringen til en av hovedmennene, er en ukjent Mr. X som skapte frykt, og fikk ham til å rømme til Canada.

DEL

Aktor fra statsadvokatene, Peter Johansen, fokuserte en del på dette i retten tirsdag:
– Denne Mr. X, en låneformidler som vi ikke vet hvem er, setter jo nærmest et «mafiapreg» på hele saken. Gir dette inntrykk av en legal og lovlydig bankvirksomhet? spurte han da en av de hovedtiltalte hadde tatt plass i vitneboksen på ny.

– Jeg hadde tillit den gangen, og jeg hadde ingen uhederlige hensikter. Så for meg var det greit, repliserte han.

Les også: – Det er takstmennene som burde vært siktet for svindel

Han vedgikk at det ble benyttet fiktiv egenkapital og falsk kjøpekontrakt ved kjøpet av en bestemt adresse, hvor kjøper i ettertid er dømt for både banksvindel og lånebedrageri. Denne eiendommen er en av flere i det store sakskomplekset som også har vært utsatt for brann.

Politiadvokat Nils Vegard, juridisk ansvarlig under etterforskningen, bekrefter at det har versert en «Mr. X» i forklaringene til de involverte. En person som har blitt betegnet som «lånefikser» har operert i kulissene – og aktørene har ikke navngitt ham under avhør av ren frykt.

– En av de tiltalte har sagt at han ikke har turt fortelle om det, at han har vært hardt presset og også rømte til Canada på et tidspunkt, sier han.

Les også: – Seks hus i boligsvindelsaken brant ned etter gjennomført salg

Artikkeltags