Gå til sidens hovedinnhold

Bankkort-svindel for 135 millioner

Artikkelen er over 8 år gammel

20.000 nordmenn var i fjor ikke like heldig som Camilla Bjerkelund (36), da skimmerne slo til på Christianslund.

– Jeg berget heldigvis pengene fordi banken sperret kortet, sa en lettet Bjerkelund til f-b.no, da opplysningene på kortet hennes ble kopiert i minibanken på Christianslund.

135 millioner kroner

Camilla Bjerkelund slapp fra det med skrekken en oktoberdag i 2011, men siden den gang har svindlerne bare økt og økt i omfang.

Tar vi med internett-svindelen, ble 20.000 nordmenn svindlet for 135 millioner kroner i 2012.

Dette går den frem av Finanstilsynets såkalte «risiko- og sårbarhetsanalyse» for 2013.

Internett-svindel utgjør nå cirka 36 millioner kroner, mens resten fordeler seg på ulike former for kopiering av opplysninger på betalingskort.

Tatt av tollerne

På Svinesund er tollerne også spesielt på utkikk etter forsøk på å smugle såkalt skimming-utstyr inn i Norge.

To 21-åringer med rumensk statsborgerskap ble 12. august tatt av tollerne av slike grunner. Den ene hadde skimming-utstyr gjemt i en ryggsekk.

Dette utstyret er ulovlig, og brukes av svindlere for å lese av og deretter misbruke betalingskort.

De to har oppgitt å være studenter, og den ene skal ha vært i Norge også to ganger tidligere.

Risikerer tre års fengsel

21-åringene er nå varetektsfengslet i henholdsvis to og fire uker frem til 9. september, begge med brev- og besøkskontroll, fremgår det av en kjennelse i Fredrikstad tingrett.

Begge rumenerne skulle etter planen starte studieåret hjemme i Romania 1. oktober, men er nå siktet etter straffelovens paragraf 186, og risikerer dermed inntil tre års fengsel, dersom de blir kjent skyldig.

Bulgaria versting

Skimming-saker utført i Norge har variert mellom manipulasjon av minibanker, ulike former for butikkterminaler og ubemannede bensinstasjoner. Bulgaria utpeker seg som et «sentrum» for skimming i Europa.

Det skriver Kripos i sin rapport om trender og utfordringer knyttet til den organiserte kriminaliteten i Norge.

Sikkerheten har økt betydelig de seneste årene, men det er egentlig ikke absolutt trygt å bruke betalingskort noe sted, heller ikke på restaurant.

De samme går igjen

– Norge blir imidlertid sett på som et «eksklusivt mål» av bulgarere, men også rumenere og personer med opprinnelse fra Sri Lanka er særlig kjente gjerningspersoner. Det ser imidlertid ut til å være en trend at de samme gjerningspersonene går igjen i flere «raid, heter det i rapporten fra Kripos.

Kommentarer til denne saken