I fjor sommer fikk den nevenyttige pensjonisten i oppdrag av Arne Børresen hos Gamlebyen Modelljernbanesenter å bygge en modell av festningsbyen. Siden har kjøkkenet i Futerødveien på Kråkerøy blitt benyttet som byggeplass på heltid. Nå står seks kvartaler nærmest ferdig hjemme i stua til Arne Olsen. Miniatyrbyen skal få sin plass i jernbanesenteret i desember 2012.

1140 vinduer.

Høgskolen i Østfold har utviklet og produsert vindusrammer av pulver.

Målt og fotografert

– Før jeg startet byggingen, brukte jeg mange timer på fotografering av hus og kvartal. I tillegg har jeg målt opp lengden. på byggene som jeg etterpå har skalert ned til 1:87, forklarer Olsen
– Det har vært vanskelig å komme inn i alle bakgårder, så da har et flyfoto over Gamlebyen vært til god hjelp.

Gjenskaper.

Ved hjelp av fotografier gjenskaper Arne Olsen detaljer i skalaen 1:87.

Vinduer av pulver

1140 bittesmå vinduer utviklet og laget på Høgskolen i Østfold. Et spesielt pulver som herdes blir brukt som materiale til vindusrammene.
– Bare kasernebygget har 365 vinduer, så det er litt av en jobb, sier Arne Olsen, som synes det er veldig artig å ha noe å «årne med» i sin pensjonisttilværelse.

Hekletråd

Teglstenfasadene på bygningene er laget av bilder Olsen har funnet på internett. De har han skrevet ut og klippet til. Hekletråd dyppet i lim har blitt til belistning på veggene.
– Han er en skikkelig Reodor Felgen-type og finner løsninger på alt, skyter kona Lisbeth inn. Hun synes det skal bli fint å snart få tilbake litt av kjøkkenbenken igjen.
 

Torvgaten 67 i virkeligheten
Torvgaten 67 i modellutgave 1:87

Torvgaten 67 i virkeligheten og Torvgaten 67 i modellutgave 1:87

Kasernegaten 48 i virkeligheten
Kasernegaten 48 i modellutgave 1:87

Kasernegaten 48 i virkeligheten og Kasernegaten 48 i modellutgave 1:87

Raadhusgaten 18 i virkeligheten
Raadhusgaten 18 i modellutgave 1:87

Raadhusgaten 18 i virkeligheten og Raadhusgaten 18 i modellutgave 1:87