Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for tvangssalg

Artikkelen er over 8 år gammel

Hvaler kommune aksjonerer mot brudd på boplikten. Nå kan det ende med tvangssalg av eiendommer.

På Hvaler har det lenge vært irritasjon over feriefolk som kjøper opp hus med bra beliggenhet, til bruk som hytte. Hytteprisene som er skrudd kraftig opp, gjør at hus er et mye billigere altnerativ. Noen har åpenbart latt seg friste uten å være så nøye med reglene.

Nå aksjonerer kommunen.

Det foreløpige resultatet av kontrollen er: 650 hus med boplikt er undersøkt. I 145 av disse husene er det ingen eier bosatt.

Bakgrunnen: Hvaler setter av mer penger for å bekjempe ulovlig byggearbeid og brudd på boplikten.

– Kan leie ut

Kommunen tror likevel ikke det er fullt så ille. Det skal nemlig ikke så mye til for å komme rundt regelverket. Boplikten regnes som overholdt hvis huset er leid ut. Neste runde blir derfor å sjekke hvem som har leieboer.

– Det er ikke noen minimumsgrense for hvor mange kvadratmeter som må leies ut. I prinsippet er det nok å leie ut en hybel, sier plan og miljøsjef i Hvaler kommune, Anna Auganes til FB.

Er ikke satt på spissen

I tillegg sliter kommunen med 12 gamle saker hvor det er påvist brudd på boplikten. Kommunen har foreløpig ikke satt noen av disse sakene på spissen. Flere av eierne svarer ikke en gang på henvendelser fra kommunen.

Nå skriver fylkesmannen i en fersk juridisk vurdering at brudd på boplikt kan føre til tvangssalg i verste fall. Men eieren skal ha mulighet til å rydde opp og selge frivillig før det går så langt.

Kommunen skal sende sakene til fylkesmannen når alt har låst seg.

– Til nå har vi oppfattet brudd på boplikten som et marginalt problem på Hvaler. Om problemet er blitt større vet vi ikke før vi har fått gått gjennom de 145 sakene vi nå vil se nærmere på, sier plan og miljøsjef Auganes.

For folk som vil gjøre hus til hytte på lovlig vis er det to hindre man må over: Det ene er boplikten, det andre er bruksendring etter plan og bygningsloven. Hvaler kommune får jevnlig søknader..

– Vi ser at folk argumenterer med at huset er skakt og skjevt. Det legger vi normalt ikke vekt på. En snekker kan ordne veldig mye, sier Auganes.

Manglende vei, vann, kloakk og renovasjon er argumenter kommunen er mer lydhør for.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.