Gå til sidens hovedinnhold

Antall brukere er doblet siden 2012

Artikkelen er over 6 år gammel

Plassmangelen på Kiæråsen avlastningssenter skaper til tider uro og utrygghet for de 80 unge brukerne.

Avlastningssenteret på Lahellemoen ble tatt i bruk i januar 2012, og er et tilbud til barn og unge med nedsatt funksjonsevne. Men bygget er allerede helt fullt – både av brukere og utstyr. – Vi ser at bygget ikke er funksjonelt, sier virksomhetsleder Marianne Dilling Hurrød.

LES OGSÅ: Latteren til Karoline Tangen Reiersen (5) brer seg hjertelig i avdeling Humla i Kiæråsen barnehage.

I første etasje holder Kiæråsen barnehage til, i etasjen over er avlastningssenteret med 18 soverom.
– Vi skal ikke erstatte hjemmet, vi skal være et godt alternativ slik at foreldre kan opprettholde sosiale nettverk og ha regelmessig ferie og fritid.

Når FB er innom, er det stille i andre etasje. De fleste brukerne er på skole eller i barnehage. Men når SFO og barnehagen stenger dørene, er det Kiæråsen som tar imot. Lovverket sier at pårørende som har et særlig tyngende omsorgsarbeid, har krav på avlastning. Noen har store vedtak med 250 døgn i året. Andre hver fjerde helg.

– For disse barna er det veldig viktig med forutsigbarhet og få personer å forholde seg til. Derfor er vi opptatt av sammensetningen på gruppene, og vi prøver å passe på at de samme barna kommer sammen hver gang – og at brukeren får samme rom.

I yttergangen til avlastningssenteret står det vogner og rullestoler, i korridoren er esker med bleier stablet opp langs veggen. Og medisintrallen står låst på oppholdsrommet.

– De fleste av våre brukere trenger ro og struktur, det blir vanskelig når det er så trangt. Bare det at fire brukere skal dele på ett bad og toalett kan skape uro, sier Hurrød.

Og tilføyer:
– Både barnehagen og vi opplever at arealene er for små. Vi har for eksempel ikke rom til å skjerme brukerne, lite lagerplass og kun liten mulighet til å vaske tøy.

Bystyret i Fredrikstad har i sin handlingsplan for 2015–2018 gått inn for at det skal arbeides med å finne nye/bedre lokaler til Kiæråsen avlastningssenter. Kommunen har også kjøpt et bolighus på Kiæråsen – som ligger vegg i vegg med institusjonen.

– Vi bruker det, men huset er ikke tilrettelagt for brukere med fysiske funksjonshemninger.
– Hvorfor har dere plassmangel allerede nå?
–I 2012 hadde vi 45 brukere, to år etter har vi nærmere 80 brukere, sier Hurrød.

Den gedigne økningen forklarer hun med at færre søker seg til privat avlastning – og at mange pårørende ventet med å benytte seg av tilbudet til Kiæråsen sto ferdig.

– Hvordan ønsker du som fagperson at avlastningstilbudet i Fredrikstad skal være i fremtiden?
– Jeg tror det kan være hensiktsmessig med mindre enheter og flere alternative avlastningstilbud, slik andre kommuner har. Det hadde for eksempel vært gunstig å samle brukere med store vedtak på ett sted, sier Hurrød.
Kiæråsen

Kommentarer til denne saken