– Jeg håper det kan hjelpe andre å se at det går an å få hjelp med nakken, sier 16-åringen fra Brattestø på Asmaløy.

Hun begynner så vidt å se en lysning etter to og et halvt år med smertemareritt. Det startet med en ridetur med hesten den hestegale tenåringen hadde planer om å ha på fôr. Hesten skvatt og bukket, slik at den da 14 år gamle jenta ble kastet forover.

Nakken ble stiv

Hun merket ingenting da, og red pent hjem igjen. Men senere på dagen kom nakkestivheten og alt det andre som skulle snu livet på hodet.
Bilder som ble tatt etter ulykken, viste ikke noe galt. Det ble derimot konstatert kraftig hjernerystelse.

Men da hjernerystelsen var over, var fremdeles hodesmertene og svimmelheten der. Energien ble borte på grunn av smertene og hun hadde store konsentrasjonsvansker. Den tidligere så glade og skoleflinke jenta fikk store problemer med å fungere som før på skolen.

Dermed startet en runddans ikke helt ulik den Stine Andersen, som Fredriksstad Blad fortalte om for noen uker siden, opplevde: Besøk hos naprapater, kiropraktorer, nevrolog, healere og en rekke andre i forsøk på å finne et botemiddel mot smertene. Fraværet på skolen var enormt, men takket være god tilrettelegging kom Amalie seg gjennom ungdomsskolen.

Søkte på nett

– Det gjør noe med deg når man står der med et barn med så store smerter og så redusert livskvalitet, og ingen å gå til. Jeg var henvist til å søke på nett, sier moren, Elisabeth Hamborgstrøm.

Hun fortsatte å søke etter at Amalie begynte på skolen igjen, 2. klasse på videregående, nå i høst. Etter mye leting på google, satt hun plutselig med yrkestittelen "manuell terapeut" foran seg på skjermen og fant deretter frem til Bent Brask i Fredrikstad. Hun bestemte seg for å prøve.

– Man blir etter hvert desperat, og hun hadde jo begynt på medier og kommunikasjon – om fraværet der blir så stort at det ikke er grunnlag for å gi karakter i et fordypningsfag, er det ingen anledning til å gjenoppta faget. Jeg gjorde et siste forsøk. Og Brask konstaterte store skader med én gang, sier Hamborgstrøm.

– Jeg er nesten ikke ør

Hun forteller at Brask gikk frem med museskritt. Den første øvelsen gikk ut på å bevege haken noen få millimeter frem og tilbake. Det er seks uker siden nå. Amalie har for lengst merket endring. Det har familien rundt henne, også.

– Jeg merker at jeg har mye mer energi, sikkert fordi jeg har mye mindre vondt. Jeg er nesten ikke ør og tåkete, lenger, og det var jo det verste. Det føles veldig, veldig bra, sier 16-åringen.

– I hele forrige uke var hun på skolen uten fravær, sier moren.

Vil hjelpe andre

Mor og datter står frem for å hjelpe andre som "vaker rundt" i helsesystemet uten å få diagnose eller hjelp. De vet at mange pådrar seg nakkeproblemer etter ulykker med hest.

Amalie har måttet gi opp hest, får neppe startet opp igjen med hobbyen med det første og har fått beskjed om at hun antageligvis ikke kommer til å bli helt bra – nakkeskaden må hun trolig ta hensyn til hele livet.

– Men jeg blir veldig, veldig mye bedre, smiler 16-åringen.

– Får flere og flere rideskader

Manuellterapeut Bent Brask kan skrive under på at Amalie ikke er alene om å ha fått nakkeskade som følge av hestehobbyen.

Han skriver akkurat på et brev til ridesentrene for å gjøre oppmerksom på faren for nakkeskade – og muligheten for hjelp, hvis ulykken først har skjedd.

Selv har han flere tenåringsjenter med smertefulle nakkeskader etter rideulykker under behandling akkurat nå.

– Jeg tror det er mange slike skader der ute. Jeg har flere jenter her nå som har vært ute av funksjon lenge, som opplever at skolearbeid og slikt ikke fungerer, de har masse smerter i nakken og hodepine. Og vi har hatt flere alvorlige tilfeller her tidligere, sier Brask.

Han mener å ha merket en økning i antall pasienter med nakkeskader etter rideulykker.

– Men jeg er ikke sikker på om det betyr at omfanget er blitt større eller om det bare er flere som vet om dette tilbudet, sier Brask.

Løsner på leddene

Det han gjør er å foreta en grundig utredning av pasientene for å få mest mulig detaljer om tilstanden og historikken. Deretter er det flere måter å behandle pasientene på.

– Man kan vel si at jeg løsner på leddene, slik at de beveger seg som de skal. Vi jobber for at hele nakken med muskulatur og alt annet skal fungere sammen på en bra måte. Det er ikke bestandig vi bruker manipulasjon, men det er en av teknikkene vi kan bruke, sier Brask.

Han opplyser at det er vanlig at slike nakkeskader ikke blir oppdaget ved hjelp av røntgenbilder.

– Det vi gjør, handler heller ikke om det. Det er gjerne brudd man oppdager på røntgenbilder, og det kan ikke vi behandle.

Redde for å gi hesten skylden

Han mener å merke en tendens til at enkelte av dem som har vært utsatt for hesteulykker, går en stund med skaden uten å si fra hvor vondt det gjør.

– Det som er litt interessant med slike ulykker, er at jentene ofte er veldig glade i hesten sin. Noen ganger kan det virke som enkelte er så redde for at hesten skal få skylden, at de bagatelliserer det som har skjedd. De kan ha blitt kastet i veggen og hevet ned som en sekk, men forklarer at "det var ingenting". Dermed kan de bli gående lenge før de får hjelp, sier Brask, som har drevet manuell terapi-praksis på Rolvsøy siden 1994.

– Hestesporten er en sport mange driver med og trives godt med, og den har mange bra kvaliteter. Men det er lurt å være oppmerksom på at det også kan være litt farlig.